Središnja svečanost 32. obljetnice akcije „Lipanjske zore“

45

U vojarni “Stanislav Baja Kraljević” kod Mostara, u utorak 11. lipnja, svečanošću otvaranja i blagoslova spomenika „Zore slobode“ te sv. misom, obilježena je 32. obljetnica akcije „Lipanjske zore“.

Program je započeo intoniranjem himne BiH koju je izveo orkestar Oružanih snaga BiH, a zatim je himnu Republike Hrvatske izvela sopranistica Lucija Zovko.

Uslijedilo je podizanje zastave HVO-a na jarbol koju su uz budnicu klape ERO podigli zapovjednici Marijo TicaŽarko VrljićBoško Papić i Dražen Obradović.  

Svečanost je okupila brojne branitelje pripadnike HVO-a i Hrvatskih snaga te ratne zapovjednike iz Domovinskog rata, obitelji poginulih i umrlih branitelja, osobe iz političkog i javnog života, a na događaju je bio nazočan i vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

Nakon obraćanja autora spomenika Zore slobode, hrvatskog kipara akademika prof. Kuzme KovačićaHimnu slobodi izveo je don Dragan Filipović s orkestrom, a zatim je mons. Vukšić blagoslovio spomenik.

Potom je vrhbosanski nadbiskup u kapeli Sv. Ivana Krstitelja predvodio misno slavlje uz koncelebraciju vojnog kapelana don Tomislava Rajiča i ispovjednika u župi Gorica-Sovići fra Vinka Mikulića.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Tomo progovorio je o važnosti sjećanja, odnosno zahvalna sjećanja na one koji su prije nekoliko desetljeća prolazili ovim svijetom u hodu za slobodu. Poistovjetio je to sjećanje sa sjećanjem Crkve koje uključuje ono ljudsko, ali nadograđuje ga duhovnom dimenzijom zaslužnih likova koja onda postaje nadahnuće svim drugim zaslužnicima, a osobito onima koji to još uvijek nisu.

Svečanosti otkrivanja spomenika „Zora slobode“ kao i središnjoj svečanosti „Lipanjske zore“ u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču nazočio je i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović koji se obratio prigodnim riječima;

“Dragi prijatelji, zaslužujemo stati malo, do kraja biti ponizni i skrušeni, koliko god ponosni i prkosni, na svaki dan slave hrvatskoga naroda kroz povijest, na osobit način danas, dragi branitelji, kroz obitelj Kraljević (op.a. obitelj Stanislava Baje Kraljević), dragi predstavnici poginulih hrvatskih branitelja, ali i svi Hrvati koji su svoje živote dali kroz povijest i sve križne puteve hrvatskog naroda, da bismo mi danas bili ovdje i osjećali slobodu, osjećali ponos da smo Hrvati u svojoj domovini. Siguran sam danas, obilježavajući Lipanjske zore ovih dana u svakom kutku Hercegovine, da uvezujemo u jedan veliki hrvatski pleter i ovaj mali mozaik našeg muzeja ovdje, zavjetne kapele, a sada pridodano i ovog veličanstvenog spomenika žrtvi hrabrosti hrvatskog čovjeka. Jednako kroz Hercegovinu, Središnju Bosnu i Posavinu, to je kultura sjećanja koju želimo graditi i na koju želimo biti do kraja ponosni. Ponosni na Lipanjske zore ovih dana, obilježavajući ih svaki dan, kao i 32. obljetnicu. Presretan sam da mogu uputiti ove riječi, svjestan da iz ove zore slobode, iz ovog veličanstvenog spomenika akademika Kovača, moramo raditi na kulturi mira. Kulturi kojom ćemo osigurati potpunu jednakopravnost svoga naroda i, kako smo ponizni i skrušeni danas ovdje”.

Otkrivanju spomenika nazočio je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Ivan Anušić, koji je izjavio; kako su Hrvati bili neodvojivi u ratu, te da će Hrvatska zauvijek biti potpora sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini i podupirati euroatlantski put te zemlje. “Mi smo jedan narod, narod koji se mora podržavati, koji mora biti jedan uz drugoga kao što smo bili 1991., 1992. … u Hrvatskoj, a zatim u Hercegovini, središnjoj Bosni i Posavini”. Dodao je kako su Hrvati u Hrvatskoj i BiH ‘neodvojivi i nitko nas nikada neće uspjeti razdvojiti’.

“Kao što je veliki broj Hrvata 1991. godine došao braniti Vukovar, tako sam i ja 1993. kao dragovoljac bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane ovdje u Mostaru gdje sam branio hrvatski narod u BiH.

Najavio je nastavak potpore bosanskohercegovačkim Hrvatima u BiH u ostvarenju euroatlantskih integracija. 

Nakon sv. mise u krugu vojarne Stanislav Baja Kraljević upriličeno je druženje uz zajednički ručak.

Komentari su zatvoreni