U listopadu kreću prve isplate novčane pomoći za branitelje

41
Do sada je blizu 14.000 branitelja predalo dokumentaciju za ostvarivanje egzistencijalne novčane pomoći, rekao je federalni ministar za pitanja branitelja Salko Bukvarević.

Kaže da bi prve isplate trebale biti početkom listopda. Podsjećamo, pravo na egzistencijalnu novčanu pomoć prema Zakonu o pravima razvojačenih branitelja i njihovih obitelji imaju branitelji s navršenih 57 godina i više, čiji mjesečni prihodi ne prelaze 170 KM, a koji su najmanje 12 mjeseci na zavodu za zapošljavanje.

Prema posljednjim podacima blizu 14.000 razvojačenih branitelja je pokrenulo proceduru za dobivanje egzistencijalne novčane pomoći. Mi očekujemo da bi u prvoj godini primjene Zakona o razvojačenim braniteljima moglo biti do 20 tisuća branitelja s egzistencijalnom novčanom pomoći, i naša procjena je da ne bi trebali preći taj iznos. To znači da će ova osigurana sredstva biti dovoljna, da nećemo morati umanjivati isplatni koeficijent, rekao je Bukvarević za Faktor.ba.

Već prva rješenja stižu iz općinskih službi za braniteljsko – invalidsku zaštitu. Očekujem da će to biti završeno na razini federalnog ministarstva u najkraćem mogućem roku. I da će prema trezoru biti upućeno krajem rujna, a prve isplate u listopadu, rekao je Bukvarević.

Zakonom je predviđeno da naknada iznosi prema zbroju mjeseci provedenih u oružanim snagama, a za svaki mjesec se računa pet KM. Primjera radi, ako je branitelj u vojsci proveo 36 mjeseci, dobivat će mjesečno 180 KM.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.