(Foto)U Počitelju obilježena obljetnica ‘Lipanjskih zora’

40

U Počitelju kod Čapljine održano je danas svečano obilježavanje 31. obljetnice akcije ”Lipanjske zore”, dan kada je oslobođen jug BiH i RH. Svečanosti su nazočili preživjeli branitelji, obitelji poginulih i nestalih branitelja, predstavnici urduga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici lokalne i županijske vlasti, kao i građani koji su željeli izraziti svoju podršku i zahvalnost.

Poslije intoniranja himne i minute šutnje za poginule branitelje, okupljenima se obratio gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić riječima:

U to vrijeme hrvatski vojnik nije imao puno ratnog iskustva, nije imao puno oružja ali ono čega je bilo u izobilju je zajedništvo i želja da se pređe preko Neretve. Bez obzira odakle postrojba dolazila, dali iz Gruda, dali iz Čapljine, ili iz Čitluka, osjećalo se to zajedništvo, osjećala se ta želja i to je zbilja bila akcija kojom se s ponosom sjećamo, ali naravno, sjećamo se i sa tugom za poginule branitelje.

Dugo vremena je prošlo, nažalost, i danas ne možemo reći da smo kao narod jednakopravni u Bosni i Hercegovini, ali ipak zahvaljujući našem zajedništvu i konačno političkoj mudrosti svih nas, mislim da smo u ovoj godini, veoma blizu da kroz ustavne promjene i izmjenu izbornog zakona dođemo do jednakopravnosti sa ostala dva naroda.

To će biti uz molitvu najbolja zahvala svima koji su podnijeli žrtvu i položili svoje živote u Domovinskom ratu.

Sveta misa zahvalnica obavljena je u Crkvi milosrdnog Isusa za sve poginule u toj akciji kao i za sve poginule i umrle branitelje u Domovinskom ratu.

U izaslanstvu Hvidre Mostar nazočili su obilježavanju: predsjednik Drmać, dopredsjednik Šunjic, tajnik Galić i još nekoliko članova Udruge.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.