Vukovar: Krenula Kolona sjećanja

42

Križnim putem – Kolonom sjećanja od vukovarske Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro” do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, građani Vukovara i brojni domoljubi pristigli iz cijele Hrvatske i BiH, odaju u petak počast žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu.

Kolonu sjećanja predvode hrvatski branitelji Vukovara zajedno sa članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja te oni koji su kao djeca proživjeli ratna razaranja Vukovara.

Križni put hodočasnike vodi ulicama Gundulićevom, Vesne Bosanac, Županijskom, Strossmayerovom i Ulicom dr. Franje Tuđmana, potom preko Trga hrvatskih branitelja i Radićeve ulice do Trga Slavija i duž Ulice bana Josipa Jelačića do groblja.

Hodočasničku trasu su učenici vukovarskih osnovnih škola prije početka hodnje jutros sa tisućama upaljenih svijeća pretvorili u „Put sjećanja i svjetlosti”.

U koloni sjećanja, na čijem se čelu nalaze pripadnici Oružanih snaga RH sa zastavama svih hrvatskih ratnih postrojbi, nalaze se i predstavnici državne vlasti, predsjednici Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković, brojni ministri i saborski zastupnici, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, crkveni i ostali dostojanstvenici.

Svi su prethodno bili nazočni komemorativnom skupu u dvorištu vukovarske bolnice kojim je i počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 31. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu.

U programu “Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta” sudjelovala je klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” i Policijska klapa „Sv. Mihovil” te glumac osječkog HNK-a Darko Milas.

Vijenci kod Spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari

Po dolasku na Memorijalno groblje državna i druga izaslanstva položit će vijence i upaliti svijeće. Molitvu za žrtve  Domovinskog rata Grada Vukovara predvodit će Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, dok će misu zadušnicu za sve žrtve iz Domovinskog rata na groblju predvoditi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković položiti će vijence i kod Spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Bitka za Vukovar u kojoj je, prema podacima koje je prikupio Franjevački samostan u Vukovaru, ubijeno, poginulo i nestalo 2717 branitelja i civila, počela je 25. kolovoza, kada su jugoslavenska vojska i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

Oko 1800 hrvatskih branitelja, među kojima je bio veliki broj dragovoljaca iz cijele Hrvatske i drugih zemalja, uspjelo je Vukovar braniti gotovo puna tri mjeseca. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine.

U srpske koncentracijske logore odvedeno je nekoliko tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, dok je iz grada koji je gotovo u potpunosti razrušen prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Na popisu zatočenih i nestalih iz Domovinskog rata još se nalazi 383 osobe kojima se svaki trag gubi upravo u ratnom Vukovaru 1991. godine.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.