Za pomoć liječenju branitelja 1,5 milijuna KM

61

Federalno ministarstvo za braniteljska pitanja raspisalo je javni poziv za pomoć u liječenju ove populacije koji će biti otvoren do 31. listopada ove godine.

Za pomoć u liječenju ove populacije u 2019. godini predviđeno je ukupno 1,5 milijuna KM s pozicije Ministarstva za pitanja branitelja FBiH, a pojedinačna pomoć iznosi od 300 KM do 2500 KM za najteže slučajeve.

Prema riječima Salke Bukvarevića, resornog ministra, broj branitelja kojima je potrebna pomoć u liječenju sve se više povećava.

– Na našoj internetskoj stranici objavljen je poziv i obrazac koji podnositelji zahtjeva trebaju popuniti i predati. Tu će dobiti i uputu koju dokumentaciju trebaju priložiti, osim liječničke. Moraju dostaviti i dokaze da su pripadnici Oružanih snaga, zatim kućnu listu. Sve to šalju poštom našem Ministarstvu, a dokumentaciju pregleda nadležno povjerenstvo. Naravno, vodi se računa o tome je li neka hitna operacija. Otprilike prođe od 30 do 45 dana od trenutka kada se pošalje prijava, koja je potpuno ispravna, do uplate sredstava. Komisija kontinuirano zasjeda, donose se rješenja – govori Bukvarević.

Dodaje kako se mogu prijaviti branitelji, članovi njihovih obitelji iz cijele Bosne i Hercegovine.

– U prošloj godini bilo je više od 6000 zahtjeva, a na 4200 pozitivno smo odgovorili i pomogli u troškovima te su im isplaćena gotovo 2,000.000 konvertibilnih maraka. Ta pomoć iznosi od 300 KM do 2500 KM, za najteža oboljenja. Imamo tu radnu skupinu koja cijeni svaki slučaj i imamo popis teških oboljenja koja su verificirale zdravstvene ustanove. To je princip na kojem radimo. Iz godine u godinu povećava se broj zahtjeva. Očigledno da branitelji kako ulaze u godine tako, nažalost, sve više oblijevaju. Vidi se iz broja podnesenih zahtjeva da se povećava potreba. U 2017. godini pomoć u liječenju dobilo je oko 3800 osoba. Mi smo u proračunu za ovu godinu predvidjeli za tu poziciju 1,5 milijuna konvertibilnih maraka – zaključio je Bukvarević.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.