Zločin nad Hrvatima u Dusini: Početak sukoba tzv. Armije BiH i HVO-a

42

Zločin nad Hrvatima u Dusini počinjen 26. siječnja 1993. godine prvi je masovni zločin tzv. Armije BiH nad Hrvatima u BiH  i  početak agresije tzv. Armije BiH protiv HVO-a u Središnjoj Bosni. Snage tzv. Armije BiH vodile su strateške ofenzive protiv HVO-a Središnja Bosna, a ubojstva i strijeljanja 10 Hrvata u selu Dusina u Zenici prvi su krvavi tragovi koje je ostavljala „Allahova vojska“, 7. muslimanska brigada tzv. Armije BiH, sastavljena od tadašnjih Muslimana i  mudžahedina čiji je počasni zapovjednik bio sam Alija Izetbegović, ratni lider današnjih Bošnjaka, piše Dnevnik.ba.

Selo Dusina smješteno je uz ušće rijeke Lašve u Bosnu, na strateškoj prometnici gdje se spajaju Busovača i Zenica. Osvajanjem sela Dusina tzv. Armija BiH počela je ofenzivu na Busovaču, a i na Središnju Bosnu, pa se 26. siječnja 1993. uzima kao početak oružanog sukoba između HVO-a i tzv. Armije BiH  na prostoru Središnje Bosne odakle se proširio i na druga miješana područja.

Uz povike „Allahu ekber“ pripadnici 7. muslimanske brigade tzv. Armije BiH zarobili su pripadnike HVO-a i 40 hrvatskih civila iz susjednih sela u mjesnoj zajednici Lašva čije su većinsko stanovništvo činili tadašnji Muslimani što dokazuje činjenicu kako HVO nije imao motiva napadati selo, odnosno, da je tzv. Armija BiH planski, „oslobađala“ Dusinu od Hrvata.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.