25. obljetnica smrti predsjednika Mate Bobana

35

Danas se obilježava 25. obljetnica smrti Mate Bobana, nekadašnjeg predsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Hrvatske Republike Herceg Bosne i Hrvatske demokratske zajednice BiH.

U povodu 25. obljetnice smrti prvog predsjednika mr. Mate Bobana sv. Misu zadušnicu u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići predvodio je fra Vinko Mikulić.

Potom je brojno izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, koje je predvodio predsjednik dr. Dragan Čović položilo vijenac i upaljene svijeće na grobu prvog predsjednika Hrvatske zajednice i Hrvatske Republike Herceg Bosne i HDZ-a BiH.

-Preznačajno se sjetiti uz izraženo zajedništvo ovdje i obilježiti ovih 25. godina, od smrti prvog predsjednika Hrvatske zajednice i Hrvatske Republike Herceg Bosne. Uz njegove misli i misli oko njega, sjetimo se i svih naših branitelja i svih onih koji su dali svoje živote kroz povijest da bi se mi danas osjećali svoji na svome, da možemo kazati da smo Hrvati, kazao je dr. Čović u izjavi medijima

„S ponosom se sjećamo tih vremana, vremana iskušenja, kada je trebalo donositi povijesne odluke, koje su se i donosile. Odluke koje su nas sačuvale da uopće danas možemo govoriti da borba za dom, domovinu i za naš narod ima smisla. Tu smo svoji na svome, u nesavršeno uređenom društvu, moramo dati doprinos da se ono uredi po mjeri hrvatskog naroda, a osnove za to imamo. Koliko danas budemo mudri u našem zajedništvu, snažniji, bolje organiziraniji, više ćemo i uspjeti u stvaranju preduvijeta da BiH bude zemlja koja će imati svoje integracijske odlike i respektirati pitanje EU i NATO saveza. Ali primarno da je uredimo po mjeri tri konstitutivna naroda i da stvaramo ambijent u kojem će naši mladi tražiti budućnost za sebe na ovim prostorima“, zaključio je predsjednik Čović.

Mate Boban je rođen u Sovićima kod Gruda 12. veljače 1940. godine. Preminuo je u Mostaru 7. srpnja 1997. godine.

Utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne pod predsjedavanjem mr. Mate Bobana i utemeljenje Hrvatskog vijeća obrane kao izvršne političke i vojne organizacije kojoj je na čelu bio predsjednik Mate Boban kao vrhovni zapovjednik, donijele su potpunu geostratešku prevagu u Domovinskom ratu, što pokojnog predsjednika Matu Bobana svrstava u red onih hrvatskih velikana koji će trajno biti upisani u hrvatsku povijest.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.