31 godina HVO-a

65
Hrvatsko vijeće obrane (HVO) 8. travanj slavi kao Dan utemeljenja.

Sjećanje je to na 1992. godinu kada je HVO nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije BiH, a nakon reforme obrane 2005., transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga BiH.

Dana 18. studenog 1991., hrvatsko političko vodstvo u Bosni i Hercegovini osniva Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu. Herceg-Bosna radi obrane Bosne i Hercegovine organizira Hrvatsko vijeće obrane koje je službeno osnovano 8. travnja 1992. kao vrhovno tijelo obrane hrvatskog naroda u BiH.

Rat u Hrvatskoj je bio u punom jeku, pao je Vukovar, Ravno je bilo napadnuto. Svi su pokazatelji bili da će rat biti prenesen u BiH. Hrvatsko vodstvo u BiH se dobro snašlo u krizi jer je donijelo dvije pravovremene odluke – jedna je osnivanje Herceg Bosne, a druga osnivanje HVO-a.

Rat bio zasigurno imao drugi tijek da se HVO nije osnovao jer je u to vrijeme Sarajevo bilo opkoljeno. Da je Mostar pao, da je Hrvatska presječena kod Ploča kao što se planiralo, sigurno bi rat i duže trajao. HVO je dao svima do znanja da su Hrvati sposobni obraniti se, kazao je Vladmir Šoljić, nekadašnji ministar obrane Herceg-Bosne ističući kako su prekretnice bile livanjska bojišnica i Mostar.

Formiranjem HVO-a se formirala prava vojska. Taj se sustav mogao nositi s protivničkom stranom. Kasnije su se prestrojili u gardijske brigade kao mobilne postrojbe. Osnovane su i pukovnije.

Predstavnici civilnih vlasti, braniteljskih udruga i Oružanih snaga BiH proteklih su dana položili vijence i zapalili svijeće u 44 grada i općine širom BiH u kojima je djelovao HVO.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.