Širom Hercegovine obilježava se 31. obljetnica Hrvatskog vijeća obrane

49

Obljetnice se obilježavaju u 44 grada i općine diljem BiH. Na mjestima u kojima je sudjelovao HVO, predstavnici civilnih vlasti, braniteljskih udruga i Oružanih snaga u BiH pale svijeće i polažu vijence.

31. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i 18. obljetnica utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH obilježava se od 3. do 11. travnja 2023. godine. Predstavnici civilnih vlasti, braniteljskih udruga i Oružanih snaga BiH polažu vijence i pale svijeće u mjestima u kojima je djelovao HVO. Obljetnice se obilježavaju u 44 grada i općine diljem BiH. Na mjestima u kojima je sudjelovao HVO, predstavnici civilnih vlasti, braniteljskih udruga i Oružanih snaga u BiH pale svijeće i polažu vijence.

U obilježavanju ovog događaja u Čapljini sudjelovali su predstavnici Gradske vlasti, potom udruge proistekle iz Domovinskog rata grada Čapljina, pripadnici Oružanih snaga BiH.Kod Spomen križa u Čitluku danas je obilježena 31. obljetnica osnutka HVO-a i 18. obljetnica utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH. Ovim povodom kod Spomen križa vijenac su položili predstavnici Općine Čitluk, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Čitluk i predstavnici Oružanih snaga BiH.

Svi nazočni na obilježavanju obljetnice također su se skrušeno pomolili za pokojne branitelje predvođeni fra Mirom Šegom, župnikom župe Krista Kralja Čitluk. ”U Čitluku kao i na svim prostorima gdje živi hrvatski narod osnovan je HVO. Da nije bilo postrojbi HVO-a mislim da danas ne bi bili na ovim prostorima i da ne bismo uspjeli sačuvati prostore gdje živi hrvatski narod. S ponosom se prisjećamo doprinosa koji je dao HVO hrvatskom narodu – kazao je nakon obilježavanja u izjavi za novinare Marin Radišić”, načelnik Općine Čitluk.

Kratki osvrt na obilježavanje 31. obljetnice dao je i Stipe Martinac, voditelj Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata općine Čitluk, koji je istaknuo kako je imao čast pripadati postrojbi koja se prva organizirala na području općine Čitluk, postrojbi koja je stala u obranu ovog prostora od agresora. ”Uloga HVO-a u Domovinskom ratu bila je nemjerljiva. Da nije bilo HVO-a, da nije bilo organizacije Hrvatskog vijeća obrane siguran sam da danas ne bi bilo ovako kao što jeste na prostorima naše Hercegovine”. zaključio je Martinac. Na Trgu širokobrijeških žrtava ispred spomen obilježja položen je vijenac i zapaljene svijeće povodom 31. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane. U izaslanstvu su bili predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Grada Širokog Brijega, Vlade Županije Zapadnohercegovačke i predstavnici Oružanih snaga.

U svečanom obilježavanju sudjelovali su pripadnici Oružanih snaga BiH, odnosno 1. pješačke (gardijske) pukovnije koja baštini identitet, tradiciju i kulturno povijesno nasljeđe Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskog naroda. 31. obljetnica obilježena je i u Grudama u Parku Hrvatskih velikana kod spomenika žrtvama Domovinskog rata. Svijeće su zapalili i vijence položili predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga, predstavnici općine Grude, zatim predstavnici civilnih vlasti i Oružanih snaga u BiH. Središnja svečanost povodom obilježavanja 31. obljetnice utemeljenja HVO-a i 18. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH održat će se 11. travnja u Mostaru.

bljesak.info

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.