Anica Jurić: Pred njezinim očima trojicu sinova i supruga ubili su pripadnici Armije BiH

133

Za vukovarsku majku, sada pokojnu Katu Šoljić znala je cijela Hrvatska. Za Anicu Jurić koja je u samo jednom danu izgubila tri sina i supruga, malo je tko čuo.

13. lipnja ratne 1993. godine na kućnom pragu u selu Grmače kod Kaknja pred njezinim očima trojicu sinova i supruga ubili su pripadnici Armije BiH a samu Anicu i njezinu nevjestu su ranili . Najstariji Stjepan imao je 25 godina kada je ubijen, mlađi Ljubomir 21 i najmlađi Dragan samo 20 godina a istog dana ubijen je i suprug Jure. Sve se zbilo kada su skupinu Hrvata zarobili pripadnici Armije BiH i krenuli sa zvjerskim iživljavanjem te masakriranjem .

Epilog toga je osam ubijenih Hrvata, od čega je polovina njih ustvari obitelj napaćene, ali iznimno hrabre Anice Jurić koja je po svojoj tragediji odmah dobila i naziv bosanskohercegovačke Kate Šoljić .

Da tragedije bude još veća, Anica je gledala i iživljavanje pripadnika Armije BiH koji ni do dan-danas nisu odgovarali za ovaj zvjerski zločin nad Hrvatima sela Kovači i Grmače u općini Kakanj.

Ova hrabra žena bila je jedan od svjedoka obrane na suđenju Dariju Kordiću u Haaškom sudu. Haaški su suci ostali nijemi i gluhi na njezinu životnu tragediju, isto kao i bosanskohercegovačko pravosuđe koje u ovom slučaju dosad ništa nije poduzelo. Za ove zločine nikada nitko nije odgovarao niti je itko procesuiran.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.