Koordinacija Udruga HVO-a grada Mostara položila je cvijeće i upalila svijeće na Uborku

40

”Drago mi je što smo danas svjedočili velikom broju udruga i uzvanika i svih koji su došli ovdje poklonit se žrtvama i još jednom se sjetiti svega onoga što se dogodilo prije 30 godina i kakva zvjerstva su se ovdje dogodila”.

Zajednica obitelji žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. Mostar i Udruženje građana civilnih žrtava rata Mostar prigodnim programom obilježili su 30. godišnjicu od zločina na Uborku i Sutini gdje su posjetili spomenike civilnim žrtvama rata.

”Osobno sam jako tužan. Nakon onog čitanja svjedočanstva o tome što se prije 30 godina dogodilo ovdje stvarno čovjek ne može izdržati, a da ga ne uzmu velike emocije, malo sam potresen cijelom pričom”, kazao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

”S druge strane drago mi je što smo danas svjedočili velikom broju udruga i uzvanika i svih koji su došli ovdje poklonit se žrtvama i još jednom se sjetiti svega onoga što se dogodilo prije 30 godina i kakva zvjerstva su se ovdje dogodila”.

”Nema većeg ili manjeg zločina, zločini su se događali na svim stranama i možda je ovo jedan dobar put kako bi iskreno jedni prema drugima pogledali u oči i ispričali se za sve ono što se događalo kako bi možda nekako bolju budućnost pružili našoj djeci ali i nama samima”, naglasio je, te dodao kako su ovo ”prevažni trenuci”.

”Moramo iznaći snage i krenuti u bolju budućnost. Sretan sam i zahvalan Gradskom Vijeću što je usvojilo odluku o obilježavanju stradanja civilnih žrtava i mislim da je to jedan iskorak u dosadašnjoj politici i Gradskog Vijeća i Gradske Uprave i mislim da to pokazuje da su došla neka vremena da se otvore teme koje se iz ovog ili onog razloga nisu otvarale te da krenemo zajedno u bolju budućnost”, zaključio je Kordić.

”Mi danas obilježavamo 30. godišnjicu zločina na Uborku i Sutini. Tada su ubijeni nedužni Mostarci civili. Ubili su ih vojnici kojima su zapovijedali Karadžić i Mladić uz potpunu podršku jugoslovenske narodne armije i generala Momčila Perišića. Karadžić i Mladić su presuđeni za svoje zločine pred međunarodnim sudom u Haagu, a mi evo već 30 godina čekamo da se pred lice pravde izvedu zločinci koji su ubili naše najmilije”, kazao je Adnin Hasić, predsjednik Udruženja obitelji ubijenih.

”Ono što znamo jeste da je 12 osumnjičenih umrlo. Umiru i svjedoci. Koristimo ovu priliku da pozovemo Tužiteljstvo i Sud BiH da konačno izvedu pred lice pravde odgovorne za ovaj zločin. Mi kao obitelji žrtava dužni smo njegovati kulturu sjećanja. Smatramo da kultura sjećanja treba biti na institucionalnoj razini i zato smo pokrenuli inicijativu da se današnji dan proglasi danom civilnih žrtava grada Mostara”, istaknuo je Hasić.

”Upoznati smo da su krajem prošle godine podignute optužnice protiv počinitelja ratnih zločina na području istočnog Mostara i Nevesinja, a neki od osumnjičenih za te zločine su zločinci sa Uborka i Sutine i nadam se da će Tužiteljstvo BiH smoći snage i taj krug zatvoriti i zločince sa Uborka i Sutine dovesti pred lice pravde”, zaključio je Hasić.

”Tada sam imala 13 godina i bili smo u kućama u Zaliku. Međutim pred samu akciju oslobađanja lijeve obale grada Mostara smo odvedeni iz svojih kuća u sklonište u Zaliku i u tom skloništu su razdvojeni muškarci, žene i djeca, te su muškarci odvedeni. I svi muškarci koji su tada odvedeni su ubijeni na Uborku i Sutini, između ostalih moj otac i djed”, kazala je Sanela Kuko čiji su otac i djed ubijeni na Uborku i Sutini.

Kazala je kako smo ”sada odrasli i zreli ljudi, prošli smo neke traume ali ostajemo se boriti i dalje za pravdu”.

”Ratni zločin ne zastarijeva, Tužiteljstvo pozivamo ponovno, imaju izjave, svjedočanstva, a ta svjedočanstva su dovoljna i relevantna. Mostar je grad koji je jako puno propatio u ratu i ovaj Grad zaslužuje jedan dan sjećanja”.

Povod je možda Uborak i Sutina, ali je ono povod za sve naše sugrađane da to bude jedan dan institucionalnog i kulturnog sjećanja. Mislim da je ovaj grad to zaslužio”, zaključila je Kuko.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.