Čestitamo svima Dan hrvatskih branitelja, i Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti: Na današnji dan zavijorio se hrvatski barjak iznad Knina

53

U prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ s ponosom se sjećamo 5. kolovoza 1995. godine, kada su hrvatski branitelji pod hrvatskim stijegom, i pod vodstvom dr. Franje Tuđmana krenuli u završno ostvarenje stoljetnog sna o stvaranju samostalne i demokratske Republike Hrvatske.

Završetkom veličanstvene vojno-redarstvene operacije „Oluja“ taj san je i ostvaren. Na današnji dan 1995. je oslobođen Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a točno u podne na kninskoj tvrđavi zavijorila se 20-metarska hrvatska zastava. Akcija je ubrzo završena, 7. kolovoza.

S dubokim poštovanjem prisjećamo se i odajemo počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima, koji su svoje živote trajno utkali u slobodu i neovisnost samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Tradicionalnom budnicom ulicama Knina u subotu ujutro počela je svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja. Zbog najavljene kiše i lošeg vremena središnji program će se održavati na glavnom gradskom trgu koji je dijelom natkriven, umjesto na stadionu NK Dinara. Iz istog razloga je odgođen i letački program.

U Kninu zasad ne pada kiša, u grad dolaze brojni posjetitelji iz svih dijelova Hrvatske, a podizanje zastave na kninskoj Tvrđavi prati se preko videozida na Trgu dr. Ante Starčevića.

Kod spomenika hrvatske pobjede Oluja 95 položit će se vijenci i odati počast poginulima, nestalima i umrlim hrvatskim braniteljima. Vijence će položiti predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u vojno-redarstvenoj operaciji Oluji, Hrvatskih ratnih vojnih invalida, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata te najviši državni dužnosnici i predstavnici županija i gradova.

Središnjem obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti nazočit će državni vrh, a govorit će predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković. U ime hrvatskih branitelja, kao prvi govornik, govorit će djelatni časnik HV-a, dragovoljac i pripadnik Tigrova. Nakon središnje svečanosti služit će se misa u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.