Čestitka HVIDR-e Grada Mostara za Dan HVO-a

53

U povodu obilježavanja 8. travnja 1992. godine i  27. obljetnice utemeljenja Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) svima koji taj dan nose na srcu, svim bivšim pripadnicima  i obiteljima poginulih pripadnika upućujemo iskrene čestitke.

Hrvatsko vijeće obrane  je bilo oružana snaga i najviše izvršno i upravno tijelo Hrvatske Republike Herceg-Bosne te glavna oružana snaga Hrvata u Bosni i Hercegovini tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Osnovano je 8. travnja 1992. što se slavi kao Dan utemeljenja HVO-a. HVO je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u sklopu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Nažalost, u Matici Domovini, Lijepo našoj  još  uvijek vlada velika neinformiranost o značaju i ulozi HVO-a u obrani Hrvatske.

Da nije bilo HVO-a, ne bilo hrvatske države, a prvenstveno treba priznati svakom pripadniku HVO-a da je branio integritet, granice Republike Hrvatske.

I ne samo to, 51 posto sadašnje Federacije BiH je držao HVO. Hrvatska se branila ne samo na svome teritoriju, nego i na Kupreškom, Livanjskom polju, Središnjoj Bosni, Posavini, Mostaru, južnoj i istočnoj Hercegovini.

Zato čestitke svima zaslužnimu u povodu predstojećeg povijesnog nadnevka 8. travnja uz poruku da se nikad ne zaboravi.

 

Predsjednik Udruge HVIDR-a Grada Mostara

Miro Šunjić

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.