DR. Ante Nazor gostuje u Njemačkoj: Da nije bilo Hrvatske, odnosno hrvatskih snaga i Hrvata, ne bi bilo ni današnje BiH

115

Knjiga Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, 1991. – 1995. (pregled političkih i vojnih događaja u Hrvatskoj i BiH s posebnim osvrtom na muslimansko-hrvatski sukob u BiH te popis ubijenih civila Hrvata u BiH i zarobljenih pripadnika HVO-a, kao prilog istraživanju zločina srpskih i muslimanskih snaga nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine), bit će predstavljena u Düsseldorfu i Essenu 12. i 13. siječnja 2024.

Razgovarala: Marijana Dokoza

Kako je Fenix-magazin.de već ranije najavio, predstavljanje u Düsseldorfu održat će se u prostorijama Generalnog konzulata RH u Düsseldorfu (Carlsplatz 14-15, 40213 Düsseldorf) s početkom u 19:00 sati. U subotu 13. siječnja, knjiga će s početkom u 18 sati, biti predstavljena u dvorani župne crkve St. Hedwig i Hrvatske katoličke misije Essen, (An St. Hedwig 17A, 45326 Essen), u organizaciji Matice hrvatske za Ruhrsko područje. Knjiga se sastoji od dva dijela, dvojezična je (hrvatski i engleski jezik), a objavljena je u izdanju Udruge Hrvatska zvona i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, sredstvima Ministarstva kulture i medija RH. Autori knjige su Davor Marijan i Ante Nazor (Knjiga 1.), urednici knjige su Zlatan Mijo Jelić i Petar Kolakušić (Knjiga 2.), a recenzenti su dr. sc. Mladen Ančić, Nika Pinter i dr. sc. Marko Tokić.

Uz naglasak da suosjećaju s obiteljima svih žrtava rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995., koji je uzrokovan velikosrpskom politikom, te uz napomenu da ova knjiga nema namjeru negirati zločine nad pripadnicima drugih naroda u ratu u BiH, urednici knjige istaknuli su u najavi da je namjera objavljivanja imena hrvatskih civila i zarobljenih pripadnika HVO-a koje su ubili pripadnici srpskih i muslimanskih snaga u Bosni i Hercegovini upozoriti na stradanje hrvatskog naroda u ratu u Bosni i Hercegovini 1991./1992. – 1995., o čemu se zbog medijskih blokada malo zna.

O svemu tome smo razgovarali sa dr. Antom Nazorom kojeg smo na početku razgovora zamolili da ukratko prikaže sadržaj knjige?

A. Nazor: Knjiga započinje znanstvenom studijom povjesničara dr. sc. Davora Marijana, koja čini glavni (I.) dio Knjige 1. Uz osvrt na političke prilike koje su uzrokovale raspad SFRJ i stvaranje RH, autor daje pregled sudionika rata i važnijih vojnih događaja u RH i BiH, s posebnom pozornošću na rat u BiH i sukob između ARBiH i HVO-a u dijelu BiH. Složenost problematike i problematičan prikaz u medijima koji često zanemaruje izvore o ratu u Bosni i Hercegovini, razlozi su zbog kojih je u knjizi, u odnosu na vojne operacije u Hrvatskoj, detaljnije prikazan vojni aspekt događaja u BiH, posebice muslimansko-hrvatski građanski rat u dijelu BiH.

Sveobuhvatan pregled političkih i vojnih događaja u Domovinskom ratu nužan je za razumijevanje okolnosti izbijanja i tijeka rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te upozorava na činjenicu da su već od samog početka oružanog sukoba između HVO-a i ARBIH u Bosni i Hercegovini medijske i političke slike o Hrvatima i postrojbama HVO-a bile iskrivljene, a zločini nad Hrvatima prešućivani. Posebice je važno ukazati da mudžahedini, koji su počinili neke od navedenih zločina, „nisu mit“.

FM: Bošnjačko-muslimansko vodstvo je uvjerovalo javnost da nije bilo mudžahedina u BiH. Zašto?

A. Nazor: To je tzv. reverzibilno etničko čišćenje u okviru kojega je bošnjačko-muslimanska politika, koristeći medije, pokušala uvjeriti javnost da mudžahedina nema u središnjoj Bosni, nego da HVO propagandom o mudžahedinima plaši Hrvate kako bi ih prisilili da napuste to područje. No, izvori i fotografije govore drugačije. Prikaz muslimansko-hrvatskoga sukoba i popis žrtava na hrvatskoj strani zasnivaju se na dokumentiranim činjenicama. Ostaje pitanje zašto je dio dokumenata koji su navedeni u knjizi ignoriran prilikom donošenja presuda u predmetu protiv političkog i vojnog vodstva Herceg-Bosne. Jednako tako, ova knjiga pomoći će shvatiti položaj hrvatskoga naroda koji, kao autohton i konstitutivan narod, ima pravo tražiti ravnopravnost s ostala dva konstitutivna naroda u BiH, a što je od strateške važnosti i za Europsku uniju i za Sv. Stolicu.

Komentari su zatvoreni