ETO TI ZEMLJE ZA KOJU SI SE BORIO: Generalu Jeliću , po želji “objektivnog” Tužiteljstva SDA, sudit će se u Hrvatskoj

78

Generalu Zlatanu Miji Jeliću, nad kojim je BiH zbog pritiska bošnjačke javnosti pokrenula kazneni progon, sudit će se u Hrvatskoj

– Sud BiH je 2. listopada zaprimio obavijest da je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu 8. srpnja preuzelo kazneno gonjenje protiv optuženog Zlatana Jelića – navedeno je iz Suda BiH.

General Jelić je pet godina čekao svoju optužnicu u Hrvatskoj po sporazumu između RH i BiH. Ranije je kazao da ne bježi od odgovornosti u BiH, ali traži da mu se sudi po istim zakonima koji su tad vrijedili u obje zemlje. Problem dvostrukih aršina u pravosuđu BiH najviše se ogleda u tome, kaže Jelić, što se mnogobrojni zločini nad Hrvatima ne procesuiraju. Nakon rata između Hrvata i Muslimana i prestanka borbenih djelovanja, ubijen je 1021 civil, od čega 121 dijete i 644 zarobljena pripadnika HVO-a. Jelić podsjeća kako ne postoji ni jedan visoki zapovjednik Armije BiH koji je odgovarao po zapovjednoj odgovornosti.

Kada bi se po istoj osnovi Tužiteljstvo BIH odnosilo prema svim vojnicima u FBIH , trenutno bi trebalo podići, ovaj moment, preko 50 optužnica za pripadnike ABIH, koji su zapovjedali raznoraznim akcijama u BIH. 

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.