(Foto) Hvidra Mostar na središnjoj svečanosti 32.obljetnice osnutka HVO-a u Mostaru

133

Program obilježavanja 32. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i 19. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga (OS) BiH nastavljen je u ponedjeljak u večernjim satima svečanom misom u mostarskoj katedrali, nakon čega je uslijedio mimohod te polaganje vijenaca kod središnjeg spomenika ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Tu se okupio politički vrh predvođen predsjednikom HNS-a BiH i HDZ-a BiH dr. Draganom Čovićem te izaslanikom predsjednika Vlade RH Zvonkom Milasom. ”Hrvatsko vijeće obrane (HVO) imalo je iznimno važnu ulogu u obrani RH i očuvanju BiH i Hrvata”, ocijenio je u državni tajnik Republike Hrvatske Zvonko Milas.

”Želim još jednom čestitati pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane u ime predsjednika Vlade RH i osobno ime godišnjicu osnutka i izraziti duboko poštovanje prema obiteljima poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, pripadnika HVO-a. Danas smo tu kako bi se prisjetili svih onih najboljih koji nisu više među nama, ali prije svega kako smo nekada, u najgorim danima povijesti hrvatskog naroda, sve zajedno napraviti”, poručio je Milas.

”Moramo biti ponosni i jednostavno štititi dostojanstvo svakog predstavnika HVO-a, svakog dragovoljca, svakog zapovjednika HVO-a, kao i na svako dobro djelo koji je bilo tko od njih učinio. Nećemo komentirati presude, u zemlji i svijetu, neka svatko odgovara za ono što je učinio, ali ja sam siguran da su svi ponosni na ono što smo bili od 1991. do 1995. godine”, zaključio je Čović.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH u okviru programa obilježavanja 32. obljetnice utemeljenja Hrvatskoga vijeća obrane sinoć su organizirali predstavljanje knjige Vareške suze autorice Grete Filipović. Promocija knjige “Vareške suze” – Ispovijest žene silovane u ratu autorice Grete Filipović. Knjiga čiji je nakladnik Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH predstavljena je u Mostaru u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače.

Komentari su zatvoreni