U Mostaru svečano obilježena 32. obljetnica utemeljenja HVO-a

51

U vojarni ”Stanislav Baja Kraljević” u Rodoču održana je središnja svečanost povodom obilježavanja 32. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i 19. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga (OS) BiH.

Uz prisustvo brojnih uzvanika i visokih vojnih dužnosnika, zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić istaknuo je važnost HVO-a, naglasivši da su se Hrvati 1992. godine među prvima organizirali i suprotstavili Jugoslovenskoj narodnoj armiji.

Podsjetio je kako je HVO, nakon Splitskog sporazuma koji je potpisan zajedno s Alijom Izetbegovićem i Franjom Tuđmanom, išao zajednički s Hrvatskom vojskom u obranu i oslobađanje BiH.

– Oslobođen je veliki dio teritorija, posebno zapadne Bosne – podvukao je Galić.

Kada je u pitanju imenovanje generala iz reda hrvatskog naroda na visoke pozicije u Oružanim snagama BiH, odnosno o nametanju generala od strane člana Predsjedništva BiH, Galić je rekao da je Zakon o obrani donesen 2005. godine uz veliki konsenzus te da je opasno ne poštivati bilo koji članak kada je u pitanju Zakon o obrani i Zakon o službi u Oružanim snagama.

Govoreći o značaju HVO-a, bivši predsjednik Federacije BiH i nekadašnji ministar obrane Herceg-Bosne Vladimir Šoljić rekao je kako je bila prava i pravovremena odluka hrvatskog vodstva u BiH, nakon koje je uslijedila odluka Predsjedništva BiH, da se obrana Mostara povjeri HVO-u.

– HVO je uspješno obranio Mostar, nakon čega je rat išao drugim tijekom – rekao je Šoljić.

Zapovjednik Prve pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH Martin Pažin dodao je kako je važno sagledati povijesnu ulogu HVO-a.

– Naša sastavnica praktično je cijelo vrijeme živa, kroz Vojsku Federacije, odnosno 2005. godine kroz Oružane snage BiH, odnosno kroz misiju Prve pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH gdje naše zapovjedništvo baštini vojno naslijeđe HVO-a i kulturno povijesno naslijeđe našega naroda u BiH – zaključio je Pažin.

Inače, program obilježavanja nastavlja se večeras, svečanom misom u mostarskoj katedrali u 18 sati, nakon čega će u 19.30 sati uslijediti polaganje vijenaca kod središnjeg spomenika ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Komentari su zatvoreni