(FOTO) Obilježena 30. obljetnica oslobođenja Bune i lijeve obale grada Mostara

42

Dana 14. lipnja. 2022. godine na dostojanstven način je obilježena 30. obljetnica oslobođenja Bune i lijeve obale grada Mostara. Prisjećamo se dana kada su naši branitelji sa čamcima prešli Neretvu u ranim jutarnjim satima i ovladali dominantnim kotama na Buni, zauzeli mostove i uspostavili komunikaciju, te na taj način osigurali da drugi branitelji mogu nesmetano ući u područje oslobađanja Bune.


U dva dana, 14. i 15. lipnja vodile su se žestoke borbe, nažalost četvorica branitelja su izgubila svoj život, ali se 15. lipnja neprijatelj povukao nakon što je na desnom krilu slomljena njegova napadna moć i tehnika kojom je napadao.
Sljedećeg dana nastavilo se u pravcu Gnojnica i Blagaja, sa novim snagama, koje su napravile prodor prema navedenim mjestima i već 16. ujutro ovladalo se čitavom južnom dolinom grada Mostara.


Na današnji dan prisjećamo se s pijetetom svih naših umrlih i poginulih branitelja, prisjećamo se zajedništva koje nas je krasilo i to zajedništvo želimo i danas ponovo oživjeti, kako bi uspjeli ostvariti potpunu slobodu hrvatskog naroda.
Na obilježavanju obljetnice su sudjelovali uvijek dragi i rado viđeni gosti pripadnici 4. GB HV-a, kao i gosti iz naših susjednih općina, Čitluka , Čapljine i Širokog Brijega, čije su postrojbe sudjelovale u borbama za oslobođenje i očuvanje ovih prostora.
Na ovom obilježavanju odana je počast svim poginulim braniteljima služenjem Svete mise te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen parku na Buni uz prigodan program.
Po završetku programa upriličen je mimohod u svečanom postroju ratnih stjegova od Spomen parka do Trga 13. srpanj Buna.
Posebno bi se zahvalili gostima iz 4. GB HV-a koji su došli u velikom broju i kao uvijek istakli dobro domaćinstvo na Buni. Večer je protekla u ugodnom ozračju.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.