(Fotogalerija) Obilježena obljetnica oslobađanja Bijelog polja i Središnja svečanost obilježavanja „Lipanjskih zora 1992.-2023.“

56

Obljetnica oslobađanja Bijelog Polja i Središnja manifestacija obilježavanja ”Lipanjskih zora 1992” održana je sinoc u mostarskom naselju Potoci. Program je započeo Svetom misom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u crkvi Presvetog Srca Isusova – Potoci, nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca na Spomen obilježju pored crkve. Vijence su položili i svijeće zapalila izaslanstva HNS-a, HVIDRA-e, udruga i izaslanstava iz Republike Hrvatske, kao i mladi Bijelog Polja. Nakon toga je uslijedio mimohod s ratnim stijegovima predvođen limenom glazbom od crkve do sportskog centra ”Bjelopoljac”.

Središnja manifestaciju obilježavanja 31. obljetnice veličanstvenih „Lipanjskih zora 1992.-2023.“, organizirali su Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Mostara, Hercegovačko-neretvanske županije i Županije Zapadnohercegovačke.

Brojno izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora i dužnosnika svih razina vlasti predvodio je predsjednik dr. Dragan Čović.

U svome obraćanju predsjednik Čović je pozdravio sve nazočne, posebno branitelje i obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, predstavnike Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

„Ratni vojni zapovjednici, od srca vas pozdravljam sa željom da zajedno kako je to kazao i preuzvišeni otac biskup i župnik don Rajko, da slavimo danas, a ne tugujemo. Mi koji vjerujemo, vjerujemo da je život kratak koliko god bio dug. Ali, kad ga date za nešto što je posebno vrijedno, što će se pamtiti tisuću godina, za svoj dom, svoju domovinu, onda ima svoju posebnu vrijednost. Danas mi slavimo život. Danas mi možemo kazati da smo ponosni, na svakog hrvatskog branitelja HVO-a i HV-a. Na svakog večeras spomenutog ili mnogo, mnogo više onih koji će biti na nekom drugom stratištu uz neku drugu vojno redarstvenu operaciju diljem Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske spomenut“, istaknuo je dr. Čović.

„Drago mi je kada vidim ratne vojne stijegove Hrvatskog vijeća obrane ovdje, da i svi mi koji smo se okupili na središnjem obilježavanju svečanosti „Lipanjskih zora“, možemo kazati da nosimo jedan hrvatski stijeg, koji je zbroj svih ovih stijegova. To nije stijeg za nekog političara, nekog nositelja vlasti, izvršne ili zakonodavne na svim razinama koje imamo ovdje, nego svakog predstavnika, časnog predstavnika hrvatskog naroda. Ako to uspijemo na taj način nositi, onda ćemo jasno čuti riječi koje smo danas čuli, slaveći svetu misu ovdje. Homilijska obraćanja, vrlo kratko u riječima našeg preuzvišenog oca biskupa, dominantno su se odnosile ne riječi mržnje. Upravo, zbog te riječi, i fenomena te riječi, mi moramo biti spremni razmišljati malo drugačije. Razmišljati upravo kako treba razmišljati hrvatski čovjek, domoljub, bogoljub, čovjekoljub, onaj koji zna što je svoje, kako ga čuvati, ali kako dijeliti dobro s onima koji su znali okrenuti leđa i ovdje 93., godine, prijatelju i bratu. Sa svima nama koji danas u aktualnom političkom trenutku koji je izuzetno zahtjevan u Bosni i Hercegovini ali i širem okruženju, stoji jedna velika obaveza. Da imamo odgovornost. Zbog toga sam uvjeren da slaveći vojno redarstvene operacije, diljem BiH, od 92.-95 i Republike Hrvatske od 91.-95., znat ćemo izvući toliko onog osobnog u svome poslanju koje imamo u onome što nas je život uputio da radimo. Da nikad više da bi zaštitili svoje, ne moramo ginuti. To nije lako, ali se to može. Hrvatski narod koliko god bio malobrojan, najveći je narod u BiH. U Domovinskom ratu je očuvao Bosnu i Hercegovinu, i naš hrvatski narod, kako ovdje u Bijelom polju tako i diljem BiH. Fenomen zajedništva koji je više puta spomenut, je nešto što nas mora voditi na tome putu. U tome zajedništvu sa svojim pukom, sa svojim narodom, kako ovdje tako zajedno s našim narodom u Republici Hrvatskoj, hrvatski narod u BiH i njegovi politički predvodnici znat će naći puta za potpunu ustavnu jednakopravnost sa druga dva naroda. Zbog toga možemo i kazati da smo ponosni da slavimo danas svaku žrtvu koja nam je to omogućila“, istaknuo je je predsjednik Čović.

Na kraju je pozvao sve na suživot i bolje sutra, na sve ono što integracijski trebamo vezati bez obzora kakvi su putevi tih integracija. „Na sve izazove, uz Božiji blagoslov znali smo i znat ćemo odgovoriti. Držimo se zajedno i slavimo svaku našu vojno redarstvenu opreaciju. Budimo ponosni na one koji su dali ono svoje najmilije za sve nas“, poručio je na kraju predsjednik Čović.

Osim predsjednika Čovića, na obljetnici oslobađanja Bijelog polja i Središnjoj svečanost obilježavanja „Lipanjskih zora 1992“,  u Bijelom polju govorili su još i Zoran Zovko jedan od zapovjednika I. (Prve) bojne Bijelo Polje HVO Mostar, zatim Miro Andrić, brigadni general HV-a u mirovini, jedan od zapovjednika u „Lipanjskim zorama“ a obnašao je niz odgovornih dužnosti u HVO-u od zapovjednika I. bjelopoljske bojne do zamjenika načelnika GS (Glavni stožer) HVO-a i gradonačelnik Mostara Mario Kordić. 

Završni dio 31. obljetnice Lipanjskih zora, oslobađanja Mostara i doline Neretve, održat će se 26. lipnja 2023. godine, polaganjem vijenaca pred spomenikom na Merdžan Glavi gdje će se odati počast poginulim hrvatskim braniteljima. 

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.