Održan VI sajam braniteljskog poduzetništva

63

U organizaciji Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ/K i Referalnog centra branitelj/borac „Zadrugar“  na šetalištu Nikole Šubića Zrinskog u Mostaru  je 15.06.2023. godine otvoren VI. Sajam braniteljskog poduzetništva. Na ovogodišnjem sajmu preko 70 izlagača s područja Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke, Županije Sarajevo, Hercegbosanske, Srednjobosanske i Posavske županije te izlagači iz susjedne Republike Hrvatske predstavili su proizvode braniteljskih zadruga, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta i braniteljskih proizvoda. Svečanom otvorenju nazočili su predstavnici svih razina vlasti, od federalne do općinske razine, te predstavnici braniteljskih udruga i izlagači na sajmu.

U ime organizatora nazočnima se najprije obratio ravnatelj Referalnog centra Damir Radić koji je predstavio aktivnosti centra na promicanju i jačanju braniteljskog zadrugarstva kao posebnog oblika socijalnog poduzetništva.

U svom obraćanju ministar za pitanja branitelja Oliver Soldo zahvalio je svim izlagačima na dolasku i iskazanom poduzetničkom duhu te istaknuo kako je tradicija održavanja sajma značajan iskorak u promociji i plasmanu braniteljskih proizvoda. Ministar Soldo također je naglasio  kako je  ova sajamska manifestacija izuzetan primjer socijalne uključenosti i afirmacije te je jako  dobra prigoda za upoznavanje radnog potencijala braniteljske populacije, njihovog poslovnog predstavljanja i umrežavanja. Ova aktivnost nastavak je provedbe Strateškog plana razvoja braniteljskog poduzetništva za period 2022.-2025 godine, te je kao takva izvrstan alat psihosocijalne rehabilitacije branitelja.

Na sajmu se nazočnima obratio i Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata  Nedžad Lokmić te  pozdravio ovakvo promoviranje radnog angažmana branitelja.

Sajamsku svečanost u ime zamjenika ministra obrane gosp. Slavena Galića otvorio je njegov izaslanik general-bojnik Marko Stojčić. 

Na VI. sajmu ministar Soldo dodijelio je posebne zahvalnice sljedećim osobama:  Jelki Milićević – Zamjenici premijera F BIH i ministrici financija FBIH u mandatu 2015-2023, Suadi Baliću   ministru pravosuđa uprave i lokalne samouprave HNŽ/K, te  Nebojši Jerkoviću  voditelju Referalnog centra Ministarstva hrvatskih branitelja. Posebna zahvalnica dodijeljena je, a naknadno će biti uručena i Staši Košarcu  ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Treba posebno istaknuti da je u okviru VI. Sajma braniteljskog poduzetništva  potpisana  i Povelja o poslovnoj suradnji Grada Mostara i Ministarstva za pitanja branitelja, a  koji su potpisali gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić i ministar Oliver Soldo.

Svim izlagačima dodijeljena je posebna zahvalnica za sudjelovanje te dodjela  priznanja: za najuređeniji izložbeni štand, za doprinos očuvanju tradicije, za najuspješniju kolekciju proizvoda i za najuspješnije predstavljanje proizvoda.

Na ovom sajmu posjetitelji su mogli vidjeti, konzumirati i kupiti domaće ekološke proizvode: voće i voćne prerađevine, šumske plodove, vino, med i proizvode od meda, kao i prirodnu kozmetiku na bazi pčelinjih proizvoda, razne povrtlarske kulture i njihove proizvode, ljekovito bilje, rukotvorine, unikatne drvene i metalne predmete te druge proizvode.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.