HNS: Nikad nećemo odustati od zahtjeva za pravdu zbog protjerivanja i ubijanja Hrvata Bugojna

52

“Današnja sjednica Zastupničkog doma PS BiH još jednom je pokazala u što se pretvorila današnja Bosna i Hercegovina i kakav suživot žele graditi na ovim prostorima”, stoji u priopćenju Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a.

Zatvaranje očiju pred strašnim činjenicama doživjelo je institucionalni epilog u vidu imenovanja novog Ministra sigurnosti.

“Protjerivanje, etničko čišćenje, uništavanje svega što je hrvatsko, ubijanje pripadnika HVO-a i nedužnih civila, ima sve odlike genocidnog djelovanja muslimanske vojske na prostoru Bugojna, koje nikad nije dobilo svoj konačni sudski epilog”, navode.

Zataškavanje, odugovlačenje s podizanjem optužnice, naprasno nestajanje dokaza, umirovljenja sudaca u predmetima, sve su to bile metode kako bi se agonija obitelji ubijenih i protjeranih Hrvata Bugojna nastavila.

“Podsjećamo javnost, s područja Bugojna protjerano je 15 000 Hrvata, od ukupno 16 500 koliko ih je bilo po popisu stanovništva 1991. godine, 1 060 civila i zarobljenih vojnika prošlo je strahote logora (Stadion – NK Iskra, Salon namještaja, Gimnazija, Osnovna škola „Vojin Paleksić“) Armije BiH gdje su trojica poginula, a dvadesetak ih je ranjeno. Više desetaka ih je ubijeno ili su od posljedica višemjesečnog mučenja u logorima kasnije umrli ili pak ostali s teškim i trajnim traumama, sa zdravstvenim i tjelesnim oštećenjima”, navode iz Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a.

Istaknuli su kako u ovom trenutku traje ekshumacija ostataka na Rostovu za koji postoji osnovana sumnja da su nikad pronađeni ostaci hrvatskih žrtava smješteni upravo tu. I dok Tužiteljstvo BiH i obitelji ubijenih hrvatskih žrtava čekaju rezultate i potvrdu, Cikotić je nagrađen mjestom Ministra sigurnosti BiH.

“Istom tom ministru nije strana ni suradnja sa mudžahedinima i radikalnim islamistima s kojima je blisko surađivao tih strašnih ratnih godina. U toj suradnji je također bio uspješan s obzirom da je u srcu Europe bio suorganizator prvih terorističkih ćelija, od kojih su neke i danas aktivne. Očigledno je i ta uspješnost bila referenca za ustoličenje na ministarsku poziciju”, naveli su.

Cikotićeva uloga i odgovornost u takvim radnjama su neminovne s obzirom na njegovu zapovjednu ulogu.

“Zahtijevamo od Suda BiH, Tužiteljstva BiH i svih nadležnih institucija da ovaj slučaj dobije svoj konačno i objektivno pripremljen predmet s podizanjem optužnica, a pravda svoj sudski epilog. Zahtijevamo i od bošnjačke politike da konačno, već jednom, napravi otklon od ratnih perjanica.

Ovakav način imenovanja i postavljanja na važna mjesta u institucijama je nedopustiv u europskim okvirima i civilizacijskim dosezima unutar Europske unije, i nikako ne može doprinijeti jačanju međusobnog povjerenja i stvaranja pretpostavki za bolji život svih naroda i ostalih građana Bosne i Hercegovine.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.