Hrvatski logoraši obilježili 27. obljetnicu zatvaranja zloglasnog logora u Jablanici

41

Molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća bivši logoraši Hrvati,brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata su obilježili danas u općini Jablanici u sjevernom dijelu Hercegovine 27. godišnjicu zatvaranja zloglasnog logora Muzej bošnjačke Armije BiH u kojemu je ubijeno ili od posljedica zlostavljanja umrlo osam logoraša.

Svetu misu u prepunoj župnoj crkvi je predvodio don.Marko Šutalo.U propovijedi je istaknuo i poručio da  bivši logoraši, premda su prošli neviđenu torturu, mogu učiti od Isusa Krista koji je za Nas mučen i umro na križu,  da ostave mržnju po strani, te da praštaju i otvore svoja srca za radost i ljubav prema svakom čovjeku.

Don Marko se prisjetio pokojnog predsjednika Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH Karla Marića, koji je i sam bio devet mjeseci zatočen u logoru, te preživio brojne torture a nažalost preminuo početkom ove godine.

Ratni logor ‘Muzej’ su utemeljile bošnjačke vlasti u Jablanici 15. travnja 1993. kada su uhićeni i u logor dovedeni prvi Hrvati. Nakon dva velika zločina u selu Grabovici gdje su likvidirana 32 hrvatska civila te Doljanima gdje su pripadnici Armije BiH ubili 39 Hrvata, dovedeno je civilno stanovništvo i zarobljenici u ovaj logor.

Među zatočenim više od 600 Hrvata, bilo je i 60 djece. Poginulo je ili od posljedica zatočenja umrlo osam logoraša. Nihad Bojadžić zamjenik zapovjednika odreda “Zulfikar” Armije BiH zbog premlaćivanja logoraša u Muzeju Jablanica nepravomoćno je osuđen na jednu godinu zatvora.

Nažalost, ni nakon 27 godina od raspuštanja logora Državno odvjetništvo BiH nije podiglo ni jednu drugu optužnicu protiv odgovornih osoba za uspostavu logora. To jasno govori kakav je odnos BiH pravosuđa prema hrvatskim logorašima i kako nemaju sve žrtve isti status pred pravosudnim tijelima ove države. Jablanica je danas ostala na pedesetak Hrvata i možemo slobodno reći da je etnički očišćena od Hrvata.

 

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.