Izložba fotografija ratnog fotoreportera Zorana Filipovića u Mostaru

37

MOSTAR, 23. ožujka (FENA) – Izložba ratnih fotografija “Zoran Filipović 1991.”, hrvatskog fotografa, pisca i dizajnera Zorana Filipovića, otvorena je u srijedu u Galeriji kraljice Katarine u Mostaru.

Izložba predstavlja malen dio autorovog opusa i podsjetnik na stradanja ratne 1991. godine diljem Hrvatske (Vukovar, Vinkovci, Petrinja, Dubrovnik, Slatina…).

– Ovo nije priča o ratu, ovo je priča protiv rata. Ova izložba nijemi je krik za mir, krik za život. Mi smo umirali za svoju slobodu 1991., 1992. i 1995. godine, a sada samo 400 kilometara od granice naše zemlje vodi se strašan rat do istrebljenja, razlika je samo što je tehnologija razaranja do sada postala sofisticiranija. Nažalost, čovjek je svoje znanje i svoj um upregnuo u proizvodnju oruđa i oružja za uništenje drugog čovjeka – istaknuo je Filipović.

U Galeriji kraljice Katarine kroz 44 fotografije izložba je prikazala ljude kojih više nema, beživotna tijela i brojne grobove, tragove života i ljudskog rada, gradova i sela nestalih u vihoru rata.

– Ove fotografije nastale su na gotovo svim hrvatskim ratištima od Vukovara do Dubrovnika. Tada je za nas Vukovar bio svetinja i na riječ Vukovar svi smo se ježili, pa tako i ja. Odlučio sam biti u tom gradu na bilo koji mogući način i legenda kaže da sam ja zadnji koji je ušao u Vukovar i zadnji koji je iz njega izašao kroz taj “kukuruzni put”, a na izlasku sam uspio izvesti dvoje malodobne djece od osam i deset godina. Ova izložba je moja priča, onako kako sam je ja doživio, vidio i osjetio – kazao je Filipović.

U katalogu izložbe Željka Čorak napisala je kako je Filipović bio legenda ratne fotografije.

“Njegov pseudonim bio je Zoro, njegove fotografije objavljivali su najvažniji svjetski mediji. Bio je onaj koji je otišao snimati jer se nije moglo, jer je bilo preopasno, jer je bilo opasno po taj samo jedan život”, stoji u katalogu.

Generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić kazao je kako je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH pratilo ovaj projekt.

– Ova izložba trebala se održati ranije, no zbog koronavirusa to nije bilo moguće, ali drago nam je da smo danas tu. Gledajući u nju vraćaju mi se neka sjećanja jer sam i sam uživo vidio neke od ovih scena, a drago mi je da i mlađi ljudi vide kako je to izgledalo i kako to izgleda kroz objektiv i oko umjetničkog fotografa – kazao je Babić.

Zoran Filipović profesionalni je ratni fotograf i pisac, rođen u Brčkom 1959. godine. Od 1978. živi u Zagrebu gdje se posljednjih godina sve više bavi grafičkim i produkt dizajnom.

Pokrovitelji izložbe su Grad Mostar, Vlada HNŽ-a i HNS BiH, a ostat će otvorena do 4. travnja.

Zoran Filipović se ovom izložbom već predstavio u Širokom Brijegu i Međugorju, a nakon Mostara izložba putuje u Čapljinu, Tomislavgrad i Livno.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.