Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a položila vijence na Uborku,Sutini i Zaliku

50

Danas je izaslanstvo iz koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a grada Mostara u sklopu programa obilježavanja 28.obljetnice”Lipanjske zore” položila vijence i svijeće ispred spomen obilježja na Uborku,Sutini i Zaliku.Brojne delegacije,udruge i izaslanstva su odali počast nad 114 nedužnih civilnih žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Zalika ,Vrapčića i Bijelog polja.Ovaj nekažnjen zločin su počinili pripadnici JNA te srpske vojne i paravojne formacije.

Predstavnici Udruženja članova obitelji stradalih na Uborku i Sutini 1992. ističu kako je zločin na Uborku i Sutini prvi i najveći zločin u Mostaru i Hercegovini, te da do danas nitko za njega nije odgovarao. Očekuju da ovaj zločin konačno dobije svoj pravosudni epilog, da počinitelji zločina budu adekvatno kažnjeni, jer samo na taj način žrtve će dobiti svoj smiraj, a obitelji minimalnu satisfakciju.

Hasić ističe kako je ovaj ratni zločin, prvi masovni zločin u Mostaru u proteklom ratu, davno istražen i dokumentiran, ali nikada nije doživio sudski epilog. “Ja nemam dokaze da netko koči ovaj proces, ali imam svoje pretpostavke. Zašto ovaj zločin nije procesuiran pitanje je za glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i predmetne tužitelje. Ovdje su u samom startu haško tužiteljstvo i kasnije bh. tužiteljstvo napravili propust što su teretili isključivo Šešelja, a nije se teretilo generala Momčila Perišića koji je u to vrijeme u Mostaru i Hercegovini bio nadređen svim jedinicama JNA i svim ostalim, tzv. dobrovoljačkim jedinicama koje su po ustavu tadašnje države bili u liniji komande JNA”, istaknuo je Hasić. Po njegovim riječima, priča o zločinu na Uborku nije samo lokalna priča. “Ovdje se kriju dokazi agresije na BiH. Svi znamo i svi smo slušali na radiju kako general Perišić najavljuje granatiranje mostarskih naselja. Gdje su ti snimci danas? To je krunski dokaz agresije na BiH. Iz tih razloga neka moćna ruka je te dokaze sklonila. Prvostupanjskom presudom general Perišić bio je osuđen na 27 godina zatvora, da bi drugostupanjskom presudom bio oslobođen. Tu je bila velika trgovina”, izjavio je Hasić.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.