Lipanjske zore: (Foto) Obilježena 29. Obljetnica oslobođenja Bijelog polja

50

U sklopu manifestacije Lipanjske zore, večeras je kod crkve Srca isusova u Potocima služena sveta misa za poginule Hrvate (branitelje i civile) Bijelog polja i okolnih mjesta koju je predvodio don Josip Galić.

Bjelopoljski župnik je u nadahnutoj propovijedi istaknuto: ovakve prigode su lijepo sjećanje, povijest se ne smije zaboravljati, na ovaj dio povijesti o kojoj večeras promišljamo, možemo i trebamo biti ponosni jer to je bio trenutak u kojoj ona “Ne Ubi” ne glasi samo ljubi drugog, već glasi, ne dopusti da tebe drugi ubije, (samoobrana) i treće, Ne oduzmi sebi život, jer u tom kontekstu je obrana nešto veliko i sveto. Štitiš svoj život, van toga, sve je agresija i ona spada pod težak grijeh. Bogu smo zahvalni za to vrijeme na tolike hrabre, mudre, odvažne i nesebične ljude koji su bili spremni položiti svoj život na oltar domovine. Isus kaže, nema veće ljubavi od ove, ko’ položi život za braću svoju, Isus nam u tome daje i sam primjer. Pogledajmo, kolika je to žrtva i ljubav. Ovi ljudi živi, zaslužuju poštovanje koji su bili neustrašivi i hrabri, a i ovi pokojni, na poseban način koji su izgubili živote. Poslije 29 godina, mi se upravo ogledamo u hrabrosti i živih i pokojnih branitelja toga doba i učimo da je život stalna borba, da smo mi konstantno u ratnom stanju i da smo svi dužni od sebe dati ono najbolje u moralnom, materijalnom, duhovnom pa i u smislu nataliteta. Jer Bog voli samo hrabre i nesebične čija ljubav izvire i razlijeva se na sve nas.

Prije mise položen je vijenac za poginule pripadnike 3.cimske bojne na putu za Rujišta a poslije mise kod spomenika poginulim braniteljima upriličeno je polaganje vijenaca, paljenje svijeća i fotografiranje pripadnika 1.bojne Bijelo polje.
Hrvati Bijelog polja i samo naselje pretrpilo je veliku srpsku i muslimansku agresiju u proteklom ratu gdje je poginulo čak 106 branitelja i civila.
I ove godine u organizaciji Udruge Dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a postavljene su zastavice na vidljivim mjestima te dogovoren jači angažman za 30.obljetnicu koja se obilježava iduće godine.
Ostavi odgovor

Your email address will not be published.