U Mostaru održana središnja svečanost obilježavanja ‘Lipanjskih zora’

40

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te održavanjem svečane akademije večeras je u Mostaru upriličena središnja svečanost povodom 29. obljetnice akcije oslobađanja grada Mostara i doline Neretve – “Lipanjske zore”.

Vijence su pred spomenikom palim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače položila izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Hrvatskog narodnog sabora BiH i Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović naglasio je kako su Hrvati, 29. godina nakon Lipanjskih zora, opet okupljeni zajedno, uz sva iskušenja koja su ih svih tih godina pratila.

Istaknuo je kako je najvrijednije očuvati Domovinski rat od bilo kakvih nasrtaja, krojenja malo drugačijih pogleda na to vrijeme, iskrivljivanja povijesti…

– Sličan rat imamo i danas kroz političko djelovanje Hrvatskog narodnog sabora. Vjerujem da će nam biti mnogo lakše, nego što je to bilo u vremenima Lipanjskih zora, prije točno 29 godina, da izborimo svoju apsolutnu jednakopravnost s druga dva naroda u BiH. A isti oni koji su tada govorili da to još uvijek nije njihov rat, danas, također, nisu zainteresirani da nešto promjene u BiH, vjerujući da su oni ti dominantni, i u tome jako griješe – kazao je Čović u izjavi novinarima.

Naglasio je kako je siguran da će Hrvati, kroz HNS BiH, tijekom ove godine, ostvariti i imati ono što im pripada – legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti.

– I na taj način izboriti se da možemo dalje predvoditi sve pozitivne procese u BiH kako bi se odužili svima onima koji su dali svoje živote da bismo mi danas bili ovdje – naveo je predsjednik HNS-a BiH.

Operacijom “Lipanjske Zore”, koja je trajala od 7. do 26. lipnja 1992. godine, oslobođena je dolina Neretve, cijela općina Mostar i grad Mostar, odnosno 1800 četvornih kilometara okupiranog teritorija.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.