Mostarci odali počast gradu heroju

40

Građani Mostara večeras su, na 31. obljetnicu pada Vukovara, svetom misom i paljenjem svijeća iskazali poštovanje prema svima onima koji su svoje živote položili za obranu Grada heroja.

Građani Mostara se svake godine tradicionalno kod spomen-križa u Vukovarskoj ulici okupljaju u velikom broju, gdje se paljenjem svijeća, molitvom i pjesmom prisjećaju žrtava Vukovara, Škabrnje i drugih stradalih u Domovinskom ratu.

Kako povijesni izvori navode, presudna vukovarska bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. godine, kada su JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na grad.

Vukovar je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja deblokade grada i pada Lušca 2. studenoga, a zatim i Bogdanovaca, 10. studenoga 1991.,Vukovar se našao u potpunom okruženju.

Grad je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za Vukovar završila je, kako se često ističe, 18. studenoga 1991. iako su borbe u pojedinim dijelovima grada trajale i nakon tog datuma.

Prema posljednjim podacima na hrvatskoj strani ubijeno je ili nestalo 2.717 osoba, u srbijanske koncentracijske logore odvedeno oko sedam tisuća zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Okupacija Vukovara završila je 15. siječnja 1998. mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja i vraćanjem u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.