Na Bilima obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

48

 U organizaciji Odjela Hrvatskog narodnog sabora za Drugi svjetski rat i poraće na “Groblju mira” u subotu je na Bilima obilježen Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma.

Svetu misu predvodio je fra Miro Relota, definitor Bosanske franjevačke provincije i duhovnik bogoslov u Franjevačkoj bogosloviji u sarajevskom naselju Nedžarići. Osim mnogobrojnog puka, prisustvovali su i predstavnici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, izaslanstvo Republike Hrvatske te predstavnici društvenog, kulturnog, političkog i vojnog života Bosne i Hercegovine.

Fra Miro Relota je u propovijedi kazao kako bez objektivno utvrđene istine nema pomirenja među ljudima i narodima.

– Samo služeći zajedno istini možemo nadvladati one nejasnoće i prepreke što su dijelile naše pretke jedne od drugih, a što se nažalost i danas događa. Žrtve rata i ratova koje pripadaju našem hrvatskom narodu nama su ostavile oporuku koju moramo sačuvati. Mi ne smijemo zaboraviti da nosimo odgovornost za naš narod, da blago naše svete vjere i kršćanstvom prožete naše kulture trebamo predati budućim pokoljenjima – poručio je Relota.

Kandidatkinja HNS-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto istaknula je u svom obraćanju kako će sve ovo obilježavanje imati svoj potpuni smisao samo onda „ako sjećanje na ove žrtve prenesemo našim budućim generacijama jer su i oni izdanak tog korijena koje je zaliveno krvlju tisućama nevinih”.

Svaki čovjek zavrjeđuje mjesto na kojem će njegovi bližnji moći zapaliti svijeću, a upravo ovo Groblje mira i ovi križevi otklanjaju sjenu zaborava i ulijevaju nadu da teror totalitarnih režima nije bio uvijek i na svakom mjestu jednak, ali zločin protiv čovjeka i njegova prava na život uvijek ostaje zločin i to ne smijemo zaboraviti. Stoga ovaj projekt mira ima još veće značenje kada znamo da na ovaj način skidamo teret prošlosti sa budućih generacija i ostavljamo im da u miru mogu graditi svoju budućnost – naglasila je Krišto.

 Ocijenila je kako je povijest već mnogo puta pokazala da podjele i sukobi nikada nikome ništa dobra nisu donijeli.

– Stoga, uz iskazano zajedništvo, uz pozdrave svima, a na istini i pravdi i međusobnom uvažavanju naših različitosti, gradimo našu budućnost u našoj nam domovini Bosni i Hercegovini – poručila je Krišto.

Izaslanstvo Republike Hrvatske i predsjednika Sabora RH predvodila je Zdravka Bušić, a s njom su bili i zastupnik u Saboru Nevenko Barbarić, generali Marinko Krešić, Rahim Ademi i Ljubo Ćesić Rojs.

– Drago mi je što smo ovdje i što se možemo pokloniti žrtvama totalitarnih režima, da ima jedno mjesto koje nas može sve okupiti. Uzbuđen sam što ovaj projekt napreduje i želim da bude što prije završen. Ovo mjesto i podignuti križevi dokaz su koliko je hrvatski narod propatio od totalitarnih režima – rekao je general bojnik i predsjednik Generalskog zbora Republike Hrvatske Marinko Krešić, izaslanik ministra hrvatskih brantelja Tome Medveda.

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić naglasio je kako se na Bilima danas obilježava dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima koji su harali ovim prostorima te su nažalost žrtve mnogobrojne.

– Samo groblje je u fazi izgradnje i kada se završi trajno će podsjećati na te žrtve. Prisjećanje je vrlo važno, ne samo radi kulture sjećanja, nego i radi današnjih događanja kada se često s različitih strana pojavljuju kojekakve totalitarne politike koje ne uvažavaju drugoga i drugačijega, koje proizvode sukobe u društvima koje nerijetko kulminiraju u ono najgore, a to je oružani sukob. Grupe i pojedince koje pokušavaju provoditi totalitarizme treba maksimalno marginalizirati kako bi narod živio u miru i napredovao – zaključio je Ćosić.

Nakon svečanog misnog slavlja vijence za žrtve je položilo izaslanstvo HNS-a BiH predvođeno predsjednikom Draganom Čovićem, izaslanstvo Republike Hrvatske predvođeno Zdravkom Bušić, zatim izaslanstva Počasnog bleiburškog voda, Udruge “Macelj 1945.”, Hrvatskog žrtvoslovnog društva te uime Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH izaslanstvo HVO-a predvođeno generalom Zdravkom Rezom.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.