Obilježena 26. obljetnica pogibije pripadnika Vojne policije HVO-a Livno

66

17. rujna 1993. godine u dvorištu prijeratne Treće osnovne škole, a danas mostarske Gradske vijećnice u ulici Hrvatskih branitelja na Bulevaru, poginula su sedmorica mladih branitelja 2. Lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a. Livno, na tadašnjoj prvoj crti razdvajanja Mostara. Stećak kao trajni znak poštovanja i simbol hrabrosti onih koji upravo na tom mjestu položili svoje živote, na sebi nosi isklesana imena poginulih branitelja:

1.Zdravko Grgić Jozin, rođen 1960. godine u Livnu
2. Luka Jozić Brankov, rođen 1974. godine u Livnu koji je poginuo na istom mjestu 16. svibnja 1993.godine i po kojemu je postrojba dobila ime
3. Zdenko Krešo Marijanov, rođen 1967. godine u Livnu
4. Dario Kuprešanin Zvonimirov, rođen 1974. godine u Livnu
5. Milan Mikulić Jurin, rođen 1965. godine u Posušju
6. Dalibor Perković Jozin, rođen 1963. godine u Livnu
7. Stipo Topić Perin, rođen 1971. godine u Novom Travniku
8. Tomislav Vidović Jozin, rođen 1974. godine u Livnu.

 

U znak sjećanja danas su podno spomen obilježja položeni vijenci i upaljene svijeće. Uz nazočnost članova obitelji poginulih, prijatelja, suboraca, predstavnika županijskih i gradskih vlasti te  dužnosnika iz reda Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine. Obilježavanju su nazočili i Valentin Ćorić, tadašnji ministar unutarnjih poslova Hrvatske Republike Herceg-Bosne i predstavnici braniteljskih udruga, pripadnici udruga specijalne i vojne policije, kao i godinama ranije izaslanstvo Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Molitvu za poginule branitelje, koji su prije 26 godina svoj život dali za slobodu hrvatskog naroda,  kod spomen obilježja je predvodio fra.Luka Marić a sveta misa zadušnica je služena u crkvi sv.Barbare na Rudniku.

Po završetku rata, na mjestu pogibije postavljen je drveni križ iz Livna, koji je potom premješten u dvorišni prostor Centra sv. Barbara na Rudniku. Prilika je ovo bila sjetiti se onih koji su pomagali stradalim suborcima riskirajući svoje živote, kao i zaloga kojeg su svi oni kroz svoju žrtvu ostavili budućim naraštajima.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.