Sjećanje na nezapamćeni zločin pripadnika Armije BiH

89

Danas je u selu Uzdol kod Prozor-Rame obilježena 26. obljetnica ratnog zločina pripadnika Armije BiH nad hrvatskim civilima i pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane.

Nezapamćeni zločin toga, 14. rujna 1993. godine pamti se po napadu Armije BiH kada je u Uzdolu ubijena 41 osoba, 29 civila i 12 pripadnika HVO-a.

Program obilježavanja 26. obljetnice započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Memorijalnom centru, a sveto misno slavlje predvodio je mons. Ilija Janjić, kotorski biskup, piše Ero.tel

Obilježavanju obljetnice u Uzdolu nazočili su predstavnici braniteljskih udruga, kulturnog i vjerskog života te dužnosnici zakonodavne i izvršne vlasti svih razina u Bosni i Hercegovini, koje je predvodio predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

“Kako god stravičan zločin se dogodio ovdje, moramo pronaći hrabrosti i pozvati one koji su osmilili, naredili i proveli ovaj zločin da pravna država zaživi i da oni koji su to učinili razumiju što se dogodilo”, kazao je predsjednik Čović obraćajući se medijima u Uzdolu.

Pripadnici Prozorskog bataljona Armije BiH su u sklopu operacije ‘Neretva 93.’, 14. rujna 1993. godine napali mjesto Uzdol i pri tome počinili stravičan ratni zločin na okrutan način ubivši 41 osobu katoličke vjere i hrvatske nacionalnosti. Među žrtvama se nalazilo 29 civila, od kojih je najmlađa žrtva imala 10, a najstarija 87 godina, te 12 pripadnika HVO-a.

Pred Sudom BiH, pri Odjelu za ratne zločine, vodi se postupak protiv jednog pripadnika Armije BiH, a presuda za pokolj Hrvata u Uzdolu zakazana je za 27. rujna, piše Ero.tel

Zločin u Uzdolu

Pokolj u selu Uzdol ratni je zločin kojega su počinili pripadnici Armije BiH nad tamošnjim autohtonim stanovništvom, Hrvatima. Pripadnici muslimanske vojske Armije BiH upali su u selo Uzdol na krajnjem sjeveru Hercegovine, 14. rujna 1993. godine, piše Glas Hrvatske.hrt.hr

Ljudi su ubijani puškama i pištoljima. Mnogi su dobili metak u zatiljak, neki su izbodeni noževima, kuće su spaljene, a crkva i županijski ured su teško stradali. Mrtva tijela djece i staraca su masakrirana.

Sutradan su u Uzdol ušle postrojbe HVO-a i ugledale stravičnu sliku zločina.

U Uzdolu je na spomen na taj zločin podignut veliki drveni križ na kojem je ugrađen još 41 mali križ i na svakom zapisano ime i prezime, dan rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.

Da bi se ovaj strašni pokolj nad Hrvatima katolicima u Bosni i Hercegovini otrgnuo zaboravu, snimljen je 2014. godine dokumentarni film ”Uzdol 41”.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.