Obilježena 27. obljetnica HVO

39

Danas se s ponosom sjećamo vremena utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane. Sjećamo se vojske Hrvatskog naroda koja je obranila prostor gdje su živjeli Hrvati”, kazao je general Ivica Jerkić prilikom obilježavanja 27. godišnjice utemeljenja HVO-a u Mostaru.

Jerkić je napomenuo kako HVO i danas živi u okviru Oružanih snaga BiH. ”Imamo 1. pješačku (gardijsku) pukovniju Oružanih snaga BiH koja baštini tradiciju i identitet HVO-a, a na koju smo mi iznimno ponosni.

U spomen na poginule pripadnike HVO-a, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora na čelu s predsjednikom HNS-a Draganom Čovićem te izaslanici braniteljskih udruga HVO, položili su vijence i zapaliti svijeće pred središnjim spomenikom ispred Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače. 

Sveta misa za sve poginule i umrle branitelje služena je u Katedrali Marije Kraljice neba i Majke Crkve.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović ocijenio je u petak u Kiseljaku kako su se uspostavom Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) prije 27 godina Hrvati uspjeli očuvati u toj zemlji, te da danas predvode BiH prema euroatlantskim integracijama, EU i NATO-u.

“Tamo gdje nije bilo Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, HVO-a i kasnije Hrvatske republike HB, hrvatski narod nije opstao”,rekao je supredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović.

Dodao je kako su pripadnici HVO-a uspjeli sačuvati Hrvate “u nemogućim ratnim uvjetima, braneći našu domovinu, naš narod i davši doprinos u ostvarenju samostalnosti Republike Hrvatske”.

Po Čovićevim riječima sada je ključna zadaća hrvatskoga vodstva i hrvatske sastavnice oružanih snaga u normaliziranju odnosa u Bosni i Hercegovini te približavanju zemlje prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

“Svima želimo dati do znanja da BiH kroz Hrvate kao jednakopravan narod na svakom dijelu ima svoju euroatlantsku budućnost. To nam je svima ključni zadatak i vi nam u tome morate pomoći”, rekao je predsjednik u Kiseljaku obraćajući se postrojenim pripadnicima Oružanih snaga BiH.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.