Izaslanstvo Hvidre Mostar na obilježavanju 28. obljetnice ratnog zločina pripadnika Armije BiH u Grabovici

44

Polaganjem vijenaca i svetom misom danas je u Grabovici, između Mostara i Jablanice obilježena 28. godišnjica zločina u kojem su pripadnici Armije R BiH ubili 33 civila hrvatske nacionalnosti.

Zločin je počinjen u noći sa 8. na 9. rujna. Najmlađa žrtva Mladenka Zadro imala je četiri godine, a najstarija, Marko Mandić 87 godina, dok posmrtni ostaci 17 osoba još nisu pronađeni.

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika „Grabovica 93“ Josip Drežnjak i na ovu godišnjicu je kazao da nema novih pomaka u rasvjetljavanju ovog zločina.

“Ovo je dugih 28 godina bez pravde, bez pravednog odgovora države u procesuiranju i kažnjavanju odgovornih, bez grižnje savjesti počinitelja, bez reakcije tog takozvanog svijeta. Grabovica je sigurno jedno od najtragičnijih stratišta hrvatskog naroda i jedna velika mrlja u našoj bosanskohercegovačkoj državi”, rekao je, između ostalog, Drežnjak.

Vijence je položila i delegacija HNS-a BiH predvođena predsjednikom, Draganom Čovićem koji je kazao da” 28 godina čekamo da s ponosom možemo kazati da smo na jedan primjeren način sve ono što je žrtvovano u BIH posebno ovdje u Grabovica ukopali i da njihove obitelji više nemaju traumu”.

“Procesi koji su na adekvatan način trebali sankcionirati zločin u Grabovici, a evo sad smo imali i nametnuta rješenja u kaznenom zakonu, pa, evo, neka to bude dobar motiv svima, i vama novinarima i nama u politici da su te žrtve zaslužile mir, ali i da ih se njihove obitelji u miru nogu sjećati se i da na tom principu na neki način BIH kao država dalje normalno funkcionira i da se polako oslobodimo tog bremena odgovornosti za izvršene zločine i da krenemo nekim novim putem. Uvjeren sam da je Grabovica simbol kako se ne smije raditi kad je u pitanju odnos prema Domovinskom ratu, prema ratu u BiH, prema zločinu”, rekao je Čović.

Podvukao je da se točno zna tko je počinio zločin u Grabovici i u drugim mjestima diljem BiH.

“Zločin je zločin i u Grabovici i drugdje i za zločine se mora odgovarati. Tisuću puta sam rekao, zločinac je zločinac tko god da je, ima svoje ime i prezime i ne treba ga vezati sa nacionalnošću na taj način, kao što je svaka žrtva žrtva i njoj se jednostavno moramo na kloniti”, kazao je on.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.