Obilježena 28.obljetnica razmjene hrvatskih logoraša u Bijelom polju

40

Svečanom komemoracijom i sv. Misom dostojno obilježena 28. obljetnica razmjene hrvatskih logoraša u Potocima-Bijelo Polje, u četvrtak, 2. prosinca 2021. U 17,45 sati ispred Spomenika podignutog žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata u krugu bjelopoljske župne crkve predstavnici civilne vlasti, logoraša i hrvatskih udruga položili su vijence, upalili svijeće, a župnik don Rajko, u pratnji ministranta, izmolio molitvu za sve pokojne i poginule logoraše.

Poslije komemoracije slijedila je u 18,00 sati sv. Misa. Na početku sv. Mise za vrijeme ulazne pjesme, predstavnici logoraša unijeli su upaljenu svijeću s hrvatskom trobojnicom i grbom i postavili je pred oltar. Vjernici su dobro popunili crkvu, mladi su pod sv. Misom pjevali, čitali i posluživali. Sv. Misu predslavio je bjelopoljski župnik don Rajko, koji je na početku sve nazočne srdačno pozdravio i okupljenima se prigodno obratio sljedećim riječima:

Pozdravljam vas sve draga braćo i sestre okupljene na ovoj sv. Misi koju prikazujemo za naše logoraše pokojne i preživjele. Ovo je danas, 2. prosinca 2021., 28. obljetnica razmjene hrvatskih logoraša u Bijelom Polju. Prije sv. Mise imali smo kod Spomenika podignutog žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata župe Potoci – Bjelo Polje, komemoraciju žrtava logoraša naše župe, gdje smo im polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom iskazali zahvalu i poštovanje.

Logor za Hrvate osnovan je u Osnovnoj školi u Potocima-Bijelo Polje, nakon 30. lipnja 1993. godine kada je došlo do izdaje od strane Bošnjaka koji su do tada bili pripadnici HVO-a, te je nakon toga uslijedilo zarobljavanje Hrvata pripadnika HVO-a i domicilnog hrvatskog stanovništva u naseljima sjevernog dijela grada Mostara.

Ukupno se u Logoru nalazilo preko stotinu Hrvata (106) većinom civilnog puka, od čega 12-ero djece do 15 godina života.

Ubijeno je ukupno 7 logoraša, nasilno na prvoj crti 5 logoraša, a 2 logoraša u unakrsnoj vatri jer su bili živi štit, a na prisilni rad na prve crte razgraničenja vođeno je preko 35 zatočenika. U Logoru su vršeni stravični zločini, premlaćivanja logoraša, dok ne bi ostali bez svijesti, mučenja na različite načine, silovanja žena i surovog ponižavanja…

Pripadnici HVO-a uglavnom su dalje odvođeni u Logor, IV. Osnovne škole u Mostaru gdje su dalje surovo mučeni.

Za Logor Osnovne škole u Potocima pred Sudom BiH optuženo je pet osoba, konačnom presudom Apelacijskog odjeljenja Suda BiH od 2018. godine osuđene su 3 osobe na ukupno 26 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva prema KZ bivše SFRJ. Ne ponovilo se nikad više nikomu!

Braćo i sestre, ovu sv. Misu prikazujemo za sve pokojne i poginule logoraše i za one koji su preživjeli sve strahote logora, molit ćemo za njih i njihove obitelji, da dobri Bog pokojnima udijeli mjesto u nebeskom Kraljevstvu, a živima utjehu u vjeri i blagoslov u životu. A sada vas pozivam sve, na početku ove sv. Mise, pokajmo se iskreno za sve svoje grijehe da možemo čista srca i duše proslaviti ova sveta misna otajstva.

Nakon župnikova uvoda slijedila je dalje sv. Misa uobičajenim redom, uz skladno sudjelovanje puka Božjega u molitvi i pjesmi.

Na kraju sv. Mise župnik je, u dogovoru s organizatorima, sve okupljene pozvao u župnu dvoranu na zajedničko i prijateljsko druženje. Sve je, hvala Bogu, prošlo lijepo i dostojanstveno, kako to i odgovara ovakvim skupovima, na opće zadovoljstvo svih nazočnih.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.