Predstavljeni romani Tranzicija i Vojnik u pet odora Marijana Mandića

50

U organizaciji Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne 16. studenoga 2021. u Maloj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače predstavljeni su romani Tranzicija i Vojnik u pet odora Marijana Mandić.

O romanu Vojnik u pet odora i o ukupnom književnom stvaralaštvu Marijana Mandića govorio je predsjednik DHK HB Ivan Baković, a o romanu Tranzicija govorio je prof. Ivan Vrljić. Ulomke iz romana govorila je Karla Markotić, a glazbeni prinos dao je Mirko Golemac Šinda.

„Ne previše pretencioznom karakterizacijom likova u romanu Marijan Mandić sažima ljudski život u temeljnom poslanju, a to je da pravda i vjernost domovini i hrvatskom narodu ne smiju biti samo usputne stanice i, takoreći, nedovršene romaneskne priče. Proročki govori o epohalnoj pravdi koja doslovno čeka da postane katarza. Osjeti se to u zadnja dva romana Lipe mostarske i Tranzicija čiji su glavni likovi Vjeko i Ante dijametralno različiti tipovi, ali ih vežu ista radoznalost i snalaženje u novim i izazovnim situacijama. Roman Tranzicija zasigurno bi mogao imati izvrstan filmski scenarij jer takva topla ljudska priča treba biti ekranizirana i šteta bi bila da ostane samo roman”, rekao je Ivan Vrljić na predstavljanju.

Autor romana Marijan Mandić, ratni vojni invalid, član Udruge Hvidra grada Mostara je na svoj pripovjedački način publici dočarao zbivanja u svojim romanima.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.