Otkrivanje Spomen-ploče HVO Sarajevo povodom obilježavanja 30. obljetnice HVO Sarajevo

58

Povodom obilježavanja 30. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane Sarajevo, predstavnici Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo su danas, 30. svibnja/maja 2022, u Sarajevu svečano otkrili Spomen-ploču HVO Sarajevo. Spomen-ploča HVO Sarajevo, koju je podigao Grad Sarajevo, postavljena je na području sarajevske mjesne zajednice Čengić Vila, ulica Nedima Filipovića 7, gdje je bio smješten glavni gradski stožer HVO Sarajevo.

Spomen-ploča HVO Sarajevo je od posebnog značaja za Mjesnu zajednicu Čengić Vila 1, Općinu Novo Sarajevo, Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo, jer obilježava povijesni događaj osnivanja i djelovanja HVO Sarajevo tijekom Obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH (1992-1995), koji je dao poseban doprinos obrani Sarajeva, kao i očuvanju civilizacijskih vrijednosti, multietničnosti i posebnosti grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, a u borbama za oslobođenje Sarajeva poginula su 102 pripadnika HVO Sarajevo i Hrvatske brigade „Kralj Tvrtko“ (Armije Republike Bosne i Hercegovine).

Hrvatsko vijeće obrane grada Sarajeva utemeljeno je 29. svibnja/maja 1992. godine u Sarajevu, na inicijativu Hrvatskog gospodarskog društva BiH, a u sastavu jedinice su bili branitelji različitih nacionalnih i vjerskih pripadnosti, njih preko 5000.

„Izražavam svoje zadovoljstvo da smo povodom 30. jubilarne obljetnice osnivanja HVO Sarajevo otkrili Spomen-ploču HVO Sarajevo, koju je podigao Grad Sarajevo i kojemu sam iznimno zahvalan. Istaknuo bih da sam ponosan na sarajevski HVO jer je imao veoma značajnu ulogu i aktivno sudjelovao u obrani grada Sarajeva i naše domovine, i što je u svom sastavu imao pripadnike različitih etničkih i vjerskih struktura. Pored Hrvata, u HVO-u Sarajevo bilo je više od 40 % Bošnjaka (Muslimana), a i Srba, Roma, Židova… Imali smo veoma dobru suradnju unutar HVO-a, kao i dobru suradnju s Armijom BiH, što je jedinstven slučaj u BiH, i na to sam posebno ponosan“, naglasio je prof. dr. Marinko Pejić, predsjednik Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo te prvi ratni predsjednik Hrvatskog vijeća obrane Sarajevo.

Prema idejnom projektu Spomen-obilježja HVO Sarajevo, na Spomen-ploči HVO Sarajevo, iznad teksta o nastanku i djelovanju HVO Sarajevo i broju poginulih bojovnika HVO Sarajevo, je istaknuta oznaka HVO Sarajevo, koja je usvojena na Osnivačkoj skupštini HVO Sarajevo 1992, a koja je sastavljena od sljedećih elemenata: logotip HVO Sarajevo; povijesni grb hrvatskog naroda – šahovnica s 25 crvenih i bijelih polja, koja je obilježje sveukupnog hrvatskog naroda na

svim prostorima gdje živi; povijesni grb BiH, odnosno grb suverene i međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine – povijesni znamen Kralja Tvrtka (plavi grb sa šest zlatnih ljiljana), koji je znamenje svih ravnopravnih i državotvornih naroda i građana  BiH, a koji je bio i obilježje TO BiH, Armije BiH i ostalih obrambenih postrojbi tijekom Obrambeno-oslobodilačkog / Domovinskog rata u BiH. Ovaj grb ujedno simbolizira poginule branitelje HVO Sarajevo i Hrvatske brigade „Kralj Tvrtko“ (Armija Republike BiH) koji nisu hrvatske nacionalnosti. Oznaka HVO Sarajevo izraz je punog poštovanja tradicije, povijesne baštine i višestoljetne suverenosti BiH.

„Grad čini napore da obilježi mjesta i događaje značajne za grad Sarajevo, posebno za našu bližu historiju. Ovdje smo učinili napor da podignemo spomenik poslije dugo vremena značajnoj brigadi HVO-a Sarajevo iz koje je živote dalo 102 pripadnika, te za ostale koji su živi, koji su dali svoj doprinos odbrani grada Sarajeva“, kazao je g. Tarik Zečić, iz delegacije Grada Sarajeva, koji je istaknuo da će Grad Sarajevo preuzeti obvezu brige o spomeniku i njegovom održavanju, kako bi se on sačuvao za buduće generacije.

Otkrivanju Spomen-ploče HVO Sarajevo prisustvovali su i pripadnici U. O. O. U. D. B. HVO Sarajevo, predstavnici Grada Sarajeva, Općine Novo Sarajevo, Koordinacije boračkih udruženja Općine Novo Sarajevo, Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“…

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.