Reagiranje Udruge Hrvatskih Logoraša„SUROVA STVARNOST, UMJESTO ISTINE“

48

U SAD 18 MJESECI ZBOG PRIKRIVENE RATNE PROŠLOSTI, U BIH 18 MJESECI ZBOG POČINJENOG RATNOG ZLOČINA…

Županijski sud u Mostaru izrekao je dana 05.02.2020. godine kaznu zatvora od 18 mjeseci Slobodanu Mariću zvanom „Slobo“ zbog počinjenog ratnog zločina prema hrvatskom logorašu, pripadniku HVO-a u IV. Osnovnoj školi u Mostaru.

Da apsurd bude još veći radilo se o ponovljenom suđenju, jer je ranije izrečena presuda Mariću poništena i naloženo je ponovno suđenje, a sve vrijeme unatrag dvadeset godina, Slobodan Marić bio je „nedostupan“ pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Iako je osuđeni pripadnik Armije BiH Slobodan Marić u studenom 2019. godine izručen od strane SAD, nakon izdržane kazne zatvora od 18 mjeseci u Američkoj državi Florida, zbog prikrivanja ratne prošlosti, ova vijest je, prema uhodanom obrascu, prošla potpuno „nezapaženo“ od strane „neovisnih“ medija u Bosni i Hercegovini, kao i sramotna presuda Županijskog suda u Mostaru od 05.02.2020.godine.

Kako prenose pojedini portali, presudom je vremenski obuhvaćeno samo desetak dana u srpnju 1993. godine kada je Slobodan Marić obavljao funkciju šefa smjene u logoru i dozvoljavao drugim pripadnicima Armije BiH premlaćivanje, psihičko i fizičko maltretiranje samo jednog hrvatskog logoraša, dok zločini koje je sam počinio u periodu prije i poslije inkriminiranog vremena, kao i zločini nad ostalim hrvatskim logorašima  presudom nisu obuhvaćeni, iako su iskazi i dokazi o istim dostavljeni u ranijim postupcima..

Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH u potpunosti osuđuje sramnu presudu Županijskog suda u Mostaru za počinjeni ratni zločin i postavlja otvoreno pitanje svim akterima ovakvog postupka:

Da li se „svjesno“,  u potpunoj medijskoj šutnji i društvenoj nezainteresiranosti, željelo što prije provesti ponovni postupak za počinjeni zločin i tako omogućiti da osuđeni što prije napusti Bosnu i Hercegovinu i vrati se na slobodu, neokrznut za počinjenje najtežih ljudskih zlodjela??

“Zašto se nakon više od dvadeset i pet godina, ponovno pozivaju hrvatski logoraši da svjedoče o zločinima počinjenim u IV. Osnovnoj školi u Mostaru, ponovno danima proživljavaju najstrašnije traume iz njihovih života, a zauzvrat se njihovi progonitelji kažnjavaju kao da su počinili sitna bagatelna kaznena djela ??“

Zašto se  „dozvoljava“ da nakon više od dvadeset i pet godina od počinjenih ratnih zločina, obitelji preko 30 ubijenih i poginulih hrvatskih logoraša iz IV Osnovne škole, koji su svake godine palili svijeće i prisjećali se svojih najbližih, dok se njihov progonitelj slobodno kretao po SAD, ne mogu naći mir i spokoj uz ovakav sraman pravosudni epilog?

Uporno smo ukazivali na svako gaženje, umanjivanje i prikrivanje žrtve hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, svjedočili i govorili istinu o logorima, ubijanju i zločinima nad Hrvatima, izbjegavali medijsko osuđivanje institucionalnih i političkih negiranja žrtve hrvatskih logoraša i isto ćemo nastaviti činiti, jer su nas na to obvezali svi oni koji su dali svoje živote i podnijeli najveću žrtvu u Domovinskom ratu.

Nadamo se da će društvo u kojem živimo, odmakom vremena, prihvatiti istinu i cijeniti žrtvu svih naroda u Bosni i Hercegovini, slijedom istog osuditi ovakve frapantne pravosudne postupke, koji u potpunosti uskraćuju svjetlo istini i unazađuju svaki pokušaj pomirenja i zajedničkog života u Bosni i Hercegovini..

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.