Stolac: Obilježena 25. godišnjica od osnutka HVO-a

45

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim braniteljima Stoca obilježena 25. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane.

U izaslanstvu su bili predstavnici braniteljskih udruga prosteklih iz Domovinskog rata, načelnik općine Stolac, gosp.Stjepan Bošković, dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta F BiH i član Predsjedništva HDZ BiH, gosp. Mladen Bošković, te članovi općinskog vijeća Stolac.

Obilježavanje 25. obljetnice utemeljenja HVO-a započelo je u subotu, 1. travnja, a završit će 8. travnja u Mostaru, gdje će biti održana središnja svečanost.

Hrvatsko vijeće obrane (HVO) bilo je oružana snaga i najviše izvršno i upravno tijelo Hrvatske Republike Herceg-Bosne te glavna oružana snaga Hrvata u Bosni i Hercegovini za vrijeme Domovinskog rata. Osnovan je 8. travnja 1992. što se slavi kao Dan utemeljenja HVO-a. HVO je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Općina Stolac

Izvor: Hercegovina.info

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.