Svečano obilježena 30.obljetnica osnutka HVO-a

19

Hrvatska vas zaboraviti neće i uz vas je – kazao je to braniteljima, ali i hrvatskom narodu u BiH predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović na svečanoj akademiji u Mostaru kojom se obilježava 30. obljetnica osnutka Hrvatskog vijeća obrane. – Ja dolazim među svoj narod, Hrvatice i Hrvate kao prijatelj i želim poručiti da razina današnjeg skupa, kultura, stil i pristojnost, sve je to HVO. Svima onima koji su skeptici prema ulozi HVO-a u ratu koja je bila pobjednička i lijepa mogu samo reći ‘dođi da vidiš, dođi da se diviš’ – poručio je Milanović iz Mostara. Istaknuo je kako je on predsjednik svih Hrvata, i onih u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, pa tako i Hrvata u Bosni i Hercegovini. – To je moja dužnost i moja prisega. Ni prema kome u BiH nemam predrasude. Ni prema Srbima koji su u ratu bili agresori, ni prema Bošnjacima, odnosno muslimanima kako smo ih nekad zvali. Sve su to potpune realnosti. Moram reći kako je hrvatstvo u BiH neiskorjenjivo i bez njega nema BiH. Nema je ni bez Srba i Bošnjaka. To je trojstvo koje čini ovu državu – ističe hrvatski predsjednik. Ali napominje kako je potrebno ispuniti uvjete i držati se potpisnih obećanja. – Dayton je bio način da opstane BiH i da se završi rat. U tome su Hrvati dali ogroman utjecaj. Hrvati kao najmalobrojniji narod u BiH ne želi biti manjina. Što se dogodilo u BiH u zadnjih 16 godina da je netko naslutio da bi na račun Hrvata mogao ostvariti sitne interese a ugroziti bitne interese svoga naroda – upitao se Milanović. – Kada je Ukrajina tražila kandidatski status, koja je do jučer imala nikakav status, rekao sam da sam protiv ako isti neće dobiti i BiH. Mi želimo BiH čitavu i uređenu u Europskoj uniji. Tek tada, što se mene tiče, ona može postati ideal kozmopolitskih moralista i građanska država. Do tada ona je Bosna i Hercegovina uređena Daytonom – dodao je predsjednik. Mišljenja je kako se zemlje u Europskoj uniji razlikuju, ali i da je Europska unija sredstvo iz kojeg svaka članica ima veliku korist. Također je naglasio i to da Europska unija, pa tako i Bosna i Hercegovina, može opstati samo ako se budu poštivale različitosti.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović na svečanosti je odlikovao četiri zborna područja iz Bosne i Hercegovine, ZP Mostar, ZP Orašje, ZP Vitez i ZP Tomislavgrad. Prema Odluci posthumno je odlikovao i general bojnika Ivu Lozančića, zapovjednika 111 XP  brigade HVO-a Žepče.

Hrabrost, snaga i sposobnost Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja ocijenio je kako je današnja obljetnica prilika za izraziti zahvalnost onima koji su prije 30 godina stali u obranu slobode, ali i onima koji su svoje živote položili za obranu hrvatskog naroda. – Ovo je prilika da se prisjetimo neizbrisivih povijesnih činjenica koje se često zaboravljaju, a katkad i osporavaju. Na poseban način želim zahvaliti svim Hrvatima iz BiH koji su na samom početku velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku dali svoj značaj uključivanjem u obranu Hrvatske – kazao je Medved. Dodaje kako je hrvatski narod u BiH izlaskom na referendum podržao neovisnu BiH i time odigrao presudnu ulogu za osamostaljenje, dok je Hrvatska bila među prvim zemljama koja je priznala neovisnost BiH. – Hrvatsko vijeće obrane pokazalo je iznimnu hrabrost, snagu i sposobnost što je i danas u okviru Oružanih snaga BiH okosnica sigurnosnog i obrambenog sustava BiH. Hrvatski narod s pravom očekuje da njihova konstitutivnost bude poštovana i zajamčena – smatra ministar Medved. Spomenuo je rusku invaziji na Ukrajinu navodeći “kako svi trebamo biti svjesni visoke cijene rata i slobode koju moramo njegovati i utkivati je u svijest novih generacija”. – Svjedočimo čestim previranjima oko promjene Izbornog zakona u BiH što najviše pogađa hrvatski narod. Hrvatska, kao jedna od potpisnica Daytonskog sporazuma, prati političko stanje u BiH. Želimo da se postigne dogovor koji će osigurati jednakopravnost svih naroda. Hrvati traže poštivanje Ustava, a Vlada RH vas u tome podržava jer je to legitiman i pravedan cilj – ustvrdio je ministar. Navodi kako je provedba izborne reforme u BiH ključna za legitimnost izbornog procesa, ali i važna za put ka euroatlantskim integracijama. Istaknuo je kako hrvatska Vlada čvrsto stoji uz hrvatski narod u BiH, navodeći za primjer potporu u političkom, ekonomskom, zdravstvenom i obrazovnom sektoru.

Čović: Ostanimo u zajedništvu Dragan Čović, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kazao je kako je vrijeme ispred nas vrijeme različitih iskušenja. – Da nije bilo hrvatskog naroda u cjelini, niti bi nas bilo u BiH, niti bi očuvali svoj dom i svoj narod. Ovo je vrijeme za čestitati i zbog toga sam ponosan. Ovo je preznačajan datum za sve nas. Želim uputiti zahvalu za svu mudrost koju ste imali prije 30 godina, za hrabrost i odlučnost, drskost. Upućujem zahvalu za sve ono plemenito što je hrabrilo HVO u tom vremenu, zahvalu za izboreni mir. Danas možemo reći da smo svoj na svome u Mostaru, u našoj Bosni i Hercegovini, u hrvatskoj Bosni i Hercegovini – kazao je Čović. Naveo je kako je ova 30. obljetnica obilježena u svakom dijelu Bosne, Središnje Bosne i diljem Hercegovine. Zahvalio je hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću jer je Hrvatska imala odlučnost, mudrost i drskost izdvojiti sve što je vrijedno unutar HVO-a i hrvatskog naroda u BiH, a što se veže uz Domovinski rat, te na osnovu toga dodijeliti odličja. Dodao je kako u godini izbora želi poslati jasnu poruku: „Hrvatski narod će birati svoje legitimne predstavnike na svim razinama vlasti u BiH“. – Moramo biti u zajedništvu jer smo najmalobrojniji narod u BiH. Svi koji pokušavaju razdijeliti hrvatsko biće u BiH, za to neće dobiti priliku. Riješit ćemo pitanja hrvatskog naroda u BiH. Kroz jedinstvo i HNS  štitit ćemo svoje interese – zaključio je Dragan Čović.

General Džoić: Budimo jedinstveni u borbi za svoja prava General Vlado Džoić, voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat te predsjednik Organizacijskog odbora obilježavanja obljetnice kazao je kako je Hrvatsko vijeće obrane bilo prvo organizirano u obrani Bosne i Hercegovine. – U postrojbama se nalazio i značajan broj Bošnjaka, pa i Srba, što nas čini najviše multietničkom vojskom u BiH. To je činjenica koju nitko ne može promijeniti, ma koliko god se trudili obezvrjeđivati mjesto, ulogu i značaj HVO-a za Bosnu i Hercegovinu kakva je ona danas. Bez HVO-a ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine – poručio je on. Istaknuo je kako su se pripadnici Hrvatskog vijeća obrane borili za obranu hrvatskog naroda, ali i za Bosnu i Hercegovinu za koju su vjerovali da će postati pravnom državom, kao osloncem svakog demokratskog društva. Pozvao je hrvatski narod da bude jedinstven, odlučan i ustrajan u borbi za svoja pripadajuća prava kao naroda. – Mi bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, kao neotuđivi dio hrvatskog naroda, zajedno sa svojim narodom i njegovim legitimno izabranim političkim predstavnicima odlučno ćemo se oduprijeti daljnjem poniženju i dekonstituiranju Hrvata kao jednakopravnog naroda u Bosni i Hercegovini – zaključio je general Džoić. Film o povijesti za budućnost U okviru obilježavanja 30. obljetnice od utemeljenja HVO-a na svečanosti je prikazana predprojekcija najavnog filma (trailera) “Hrvatsko vijeće obrane” koji se počeo snimati početkom ove godine. Scenarij i režiju filma rade Ivo Čolak i Zdenko Jurilj. Program su glazbenim dijelom uveličali Prvi bend vojnog orkestra Oružanih snaga BiH, klapa HRM Sv. Juraj, Klapa Zvizdan iz Posušja i Lucija Zovko.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.