Usvojene izmjene Zakona o pravima branitelja i njhovih obitelji, evo tko će dobiti veće naknade

48

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, kojima je predviđeno da se poveća osnovica odnosno mjesečne naknade za pet posto za RVI i obitelji šehida i poginulih branitelja za šta je ovogodišnjim budžetom FBiH izdvojeno 12.500.000 KM.

– Osnovica sada iznosi 867,50 KM, a nakon stupanja na snagu predloženog zakona iznosit će 910 KM. Inače, do sada je u periodu od 2010. do 2022. godine osnovica povećana ukupno 7,5 posto – izjavio je pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja Mirza Terzo.

Također, zakonom će biti otklonjeni nedostaci u članu 21 stav (2). Na osnovu toga će naknade suprugama bez djece s prihodima biti povećane sa 173,50 KM na 391,30 KM, jednom roditelju oženjenog poginulog branitelja bit povećane sa 234,23 KM na 391,30 KM, dok će naknade za oba roditelja oženjenog poginulog branitelja bez prihoda biti uvećane sa 303,63 KM na 455,00 KM.

Za djecu bez oba roditelja u budžetu je predviđeno oko 70.434 KM.

– Najzanimljivija stvar je uvođenje švicarske formule, koja garantira ovoj populaciji povećanje naknada svake godine – dodao je Terzo.

U smislu zapošljavanja izmjenama Zakona predloženo je više rješenja. Tako će Federalni zavod za zapošljavanje i županijske službe za zapošljavanje biti dužni Programom aktivne politike zapošljavanja poduzeti mjere koje će osigurati posebna sredstva za povoljnije sufinanciranje zapošljavanja, samozapošljavanja, obuke i prekvalifikacije.

– Isto tako branitelji će pod uvjetom da su registrirani kao individualni poljoprivredni proizvođači ili imaju obrt imati prioritet pri dodjeli sredstava za investicije za svoju djelatnost – rekao je Terzo.

Za predloženi zakon je ovogodišnjim budžetom FBIH predviđena implementacija 18,5 milijuna KM.

– Budžet resornog ministarstva je 356 milijuna KM i 97 posto ovog budžeta ide za naknade i rješavanje zahtjeva braniteljske populacije – dodao je Terzo.

Da bi navedene izmjene i dopune Zakona stupnile na snagu potrebno je da ih usvoji i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.