Tužna obljetnica: 25 godina od kada su pripadnici Armije BiH ubili 29 civila i 12 pripadnika HVO-a

76

Župa Svetog Ivana Krstitelja Uzdol 14. rujna će obilježiti 25. obljetnicu stradanja svojih župljana. Uzdoljani se toga dana, s gorčinom u srcu, prisjećaju najkrvavijeg dana u svojoj novijoj povijesti – kada su pripadnici Samostalnog prozorskog bataljona Armije BiH ubili 29 civila i 12 pripadnika HVO-a u tom selu.

Jasno je već odavno da se o Uzdolu priča samo jednom godišnje, onih par dana oko obljetnice i nastupi opet mučna tišina o selu koje svoju pravdu još nije dočekalo. Na Sudu BiH u tijeku je suđenje po zapovjednoj odgovorenosti komandantu Samostalnog prozorskog bataljona Enveru Buzi, međutim istome još nema završnice, odnosno tek je na polovini. Druge, glavne stratege operacije „Neretva 93“ nitko i ne procesuira.

Međutim, nadu vraća činjenica da namjera zločinaca da zatru to selo i njegove stanovnike nije uspjela. U odnosu na 90-tu kada je Župa Uzdol imala 1420 župljana, broj vjernika je smanjen, no u selu i dalje živi oko 350 vjernika. U školama nije nestalo graje djece. Živi se, kao i u drugim selima, od svojih deset prstiju, skromno i pošteno. „Ovo naše životno stablo nije slomljeno, obnavljaju se mladice i vjerujemo da će se ono ponovno obnoviti. 2016. smo slavili 160 godina Župe, kroz povijest smo imali i teža i gora iskušenja, pa smo se uvijek vraćali i obnavljali.

Poznajem ovaj kraj, dijelom i potječem iz ovih krajeva i ne sumnjam u tu našu životnu genetiku, kod i borbu za opstanak. Ovdje su ljudi uvijek voljeli živjeti. Nije ovo naivni optimizam – nego uistinu vjerujem u to“, kazao je u ranijem razgovoru Dnevnom listu župnik don Ivo Tomić. Kao i svake godine pola sata prije mise u 11 sati koju ove godine predvodi i propovijeda dr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH predviđeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća u Memorijalnom centru.

Župnik don Ivo Tomić poziva sve koji mogu da 14. rujna dođu i odaju počast nevinim žrtvama Uzdola i mole kako za njih tako i za sve nevino stradale i nestale u ratu.

Attachments area
Ostavi odgovor

Your email address will not be published.