FOTO: U Mostaru obilježeno 28 godina od raspuštanja logora ‘IV. osnovna škola

58

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u subotu je kod spomenika hrvatskih branitelja ispred mostarske Kosače obilježena 28. godišnjica raspuštanja logora i razmjene hrvatskih logoraša iz logora Armije BiH ‘IV. osnovna škola’ u Mostaru.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša Hercegovačko-neretvanske (HNŽ) županije Ronald Jarak rekao je kako se danas prisjećaju svih ubijenih u tom logoru.

Danas je 28. obljetnica razmjene hrvatskih logoraša iz logora “IV. osnovna škola”, koji je bio jedan od mnogih logora na području HNŽ-a, a kroz njega je prošlo preko 120 pretežno hrvatskih vojnika, ali i civila. U ovom logoru ubijeno je 17 hrvatskih branitelja i ovaj logor nosi najveće stradanje hrvatskih vojnika koji su zarobljeni. Preko 30 osoba preminulo je netom nakon razmjene – ustvrdio je Jarak.

Unatoč tome, Jarak navodi kako ovi logoraši ne žive u mržnji, ‘opraštaju svojim mučiteljima, ali neće zaboraviti svoje poginule’.Što se tiče sudskog epiloga, Jarak je izjavio kako je točno 18 godina dosuđeno za 17 ubijenih logoraša i da to nije zadovoljavajuće.

Bivši logoraš i predsjednik Nadzornog odbora Udruge logoraša HNŽ-a Željko Mikulić opisao je svoje iskustvo u logoru. Sjećanje me dobro služi i sjećam se svega, kao da se to jučer dogodilo. Shvaćam veliki broj logoraša koji izbjegavaju dolaske i govor o ovoj temi jer se ponovno prolazi kroz traumatična iskustva. “IV. osnovna škola” je bila jedno mučilište, a najgori su bili ljetni mjeseci, posebno zbog prisilnih radova na prvoj crti – rekao je Mikulić.

Osvrnuo se i na život logoraša poslije proživljene traume.Logoraš će logoraša najbolje shvatiti, bez obzira da li je riječ o jednoj, drugoj ili trećoj strani. Te scene su mučne, a vraćanje “u normalu” ovisi od osobe do osobe i koliko ga podržava njegova okolina. Bitno je da ne mislimo na te stvari – zaključio je Mikulić.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.