Umrla je Vesna Bosanac, ratna ravnateljica vukovarske bolnice

81

Nakon duge i teške bolesti, u ponedjeljak ujutro je u 74. godini preminula Vesna Bosanac, legendarna ratna ravnateljica vukovarske bolnice, potvrdili su nam iz Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar.

Rođena je u Subotici, a kao dijete doselila je u Borovo naselje. Medicinski fakultet završila je 1972. godine. Ona je na čelo Medicinskog centra Vukovar i Ratne bolnice Vukovar postavljena 24. srpnja 1991. godine. Tijekom najtežeg razdoblja rata vodila je bolnicu i organizirala skrb za ranjenike.

Sljedećih mjeseci u bolnici bez hrane i lijekova su liječili i operirali tisuće bolesnika, a ravnateljica Bosanac s brojnim radnicima nije napuštala bolnicu do pada grada. Početkom studenog je i ravnateljica bolnice dr. Vesna Bosanac poslala pismo europskoj misiji i svjetskim državnicima.

– Molimo da sve svoje međunarodne utjecaje upotrijebite za hitan prestanak topovskog i avionskog napada JNA na bolnicu u kojoj su novorođenčad, majke, ranjena djeca, žene i civili. Ukupno je u bolnici 270 ranjenika, a napad ne prestaje. Zbog kontinuiranog napada nema opskrbe ni vodom ni hranom, a kao što znate, zbog blokade nema ni lijekova – pisala je tad dr. Bosanac

Nakon pada grada je i završila u zatočeništvu u Srijemskoj Mitrovici, gdje je provela tri tjedna, a potom u Beogradu na dva dana. Nakon razmjene je stigla u Zagreb u prosincu 1991 godine. Nakon povratka u Hrvatsku bila je angažirana i oko traganja za nestalima. Bila je i članica Gradskog vijeća Vukovara u progonstvu od 1993. do 1996. godine. 

U Vukovar se vratila živjeti 1997. godine kad je opet preuzela vodstvo nad bolnicom. 

Svjedočila je na suđenjima za ratne zločine u Haagu, između ostalih Veselinu Šljivančaninu, Vojislavu Šešelju i Goranu Hadžiću.

Smijenili su je u lipnju 2013. godine, a u mirovinu je otišla 2014. godine. 

Odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, primila je “Povelju Republike Hrvatske” u ime Opće županijske bolnice Vukovar od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, a Udruga branitelja Podravke u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata dodijelila joj je Veliku zlatnu plaketu za sve što je učinila za dobrobit Hrvatske, prenosi Hrvatski radio Vukovar.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.