(Foto)Mostar; Središnja manifestacija ‘Lipanjske zore 2022.’

36

Središnja manifestacija „Lipanjske zore 2022.”, kojom je obilježena 30. godišnjica pobjede hrvatskih snaga nad srpskim agresorom u Hercegovini, održana je u ponedjeljak u Mostaru.

Nakon sveta mise služene u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve mostarskim ulicama prošao je svečani defile sa zastavama hrvatskih ratnih postrojbi, a zatim je održana svečana akademija u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Prije svečane akademije na spomenik hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače vijence je položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora predvođeno Draganom Čovićem, izaslanstvo ratnih zapovjednika, Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, dok je molitvu predvodio vojni kapelan don Tomislav Rajič.

Čović je ustvrdio kako žrtvu hrvatskog naroda iz BiH prepoznaje i cijeni Republika Hrvatska.

-Da nije bilo ove pobjede i zaustavljanja tenkova u Pologu, mnoga pitanja bi bila otvorena. Vlasti u Hrvatskoj to znaju cijeniti i to nam pokazuju svojim dolascima, vrednovanjem svega onoga što su postrojbe HVO-a učinile. Ovo je dobro obilježavati i radi mladih ljudi kojih se dobar broj nije ni bio rodio kada se provodila ova akcija, kako bi imali spoznaju onoga što se tada događalo ovdje. Da nije bilo organiziranosti hrvatskog naroda, danas Hrvatska ne bi bila u ovakvom obliku, ali isto i da nije bilo Hrvatske, hrvatski narod u BiH imao bi drugačiji položaj – kazao je Čović.

Osvrnuo se i na aktualnu političku situaciju, ustvrdivši kako još puno toga treba uraditi kako bi Bosna i Hercegovina dobila svoj europski karakter i dimenziju.

-Također, da budemo nositelji svih tih vrijednosti euroatlantskih procesa integracija BiH, a da to rade legitimni predstavnici hrvatskog naroda. Uvjeren sam da smo na dobrom putu i da ćemo na tragu te žrtve uspjeti – kazao je na kraju Čović.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published.